Kalle Kankare

Alikersantti Aatu Järvinen kannustaa hakeutumaan johtajakoulutukseen.

Lähes sata yötä merillä ovat opettaneet paljon

Leevi Larkovuo

Alikersantti Aatu Järvinen kertoo päässeensä laivastopalveluksensa aikana kokemaan monia ikimuistoisia hetkiä. Hän on Rannikkolaivaston Pansion tukikohdassa suoritetun palveluksensa aikana viettänyt kymmeniä öitä merillä oppien paljon merenkulusta sekä Suomen saaristosta.

Alikersantti Aatu Järvinen / Merenkulkualiupseeri / Rannikkolaivasto / Pansion tukikohta / TJ 37

"Toimin Pansion Rannikkolaivastossa merenkulkualiupseerina ja suoritan palvelustani miinantorjunta-alus MHC Vahterpäällä. Hain jo kutsunnoissa merivoimiin, sillä olin kuullut laivastopalveluksesta paljon hyvää. Laivastossa palveleminen on hieman poikkeavaa muihin palvelustehtäviin verrattuna: metsässä olemisen sijasta palvelemme merellä ja meripäiviä onkin kertynyt minulle palvelukseni aikana lähemmäs sata.

Tehtäviini merenkulkualiupseerina kuuluu merillä oltaessa pääsääntöisesti tutka-avustajan tehtävät eli aluksen ohjailijan avustaminen puhtaasti vertaamalla karttoja tutkakuvaan. Olemme osa laivan miehistöä ja teemme kantahenkilökunnan kanssa yhteistyötä merillä suoritettavissa harjoituksissa. Tukikohdassa oltaessa pääsääntöiset tehtäväni ovat merenkulun koulutusten ja liikuntakoulutusten pitäminen.

Laivaston aliupseerikurssille päädyin hakemaan, koska halusin hyödyntää Puolustusvoimien johtajakoulutuksen sekä oppia enemmän merenkulusta ja Suomen saaristosta. Johtajakoulutus on antanut hyvän perustan moniin työelämässäkin tarvittaviin taitoihin ja suosittelen johtajakoulutukseen pyrkimistä sekä ottamaan kaiken irti hienoista palveluskokemuksista.

Olen viihtynyt erinomaisesti aluksellamme, jossa ryhmähenkemme on hyvä ja tehtävämme monipuolisia. Minulla on kertynyt intin aikana lukuisia hienoja kokemuksia. Esimerkiksi eräällä ampumaharjoituksella Örön edustalla pääsimme ampumaan aluksemme 40 millimetrisellä ykköstykillä.

Myös vapaa-ajanviettoon löytyy täältä aktiviteetteja. Laivallamme on sauna, joten saunakunto on pysynyt huipussaan. Laivalla olevasta vapaa-ajanviettotilasta messistä löytyy myös pleikkari, jolla tulee pelattua kavereiden kanssa.

Tällä hetkellä reserviin astuminen häämöttää jo kuukauden päässä. Aika on vierähtänyt hujauksessa ja odotan tietysti paluuta normaaliin arkeen. Ennen varusmiespalvelusta suoritin opintoja Turun kauppakorkeakoulussa. En voi kieltää, etteikö Kadettikoulun merenkulkupuoli olisi käynyt kertaakaan mielessä, mutta näillä näkymin siirryn 347 palveluspäivän jälkeen takaisin kauppakorkeakoulun kirjojen ääreen."