Mari Ukkonen

Kvarnin harjoitusalue mahdollistaa raskaammankin kaluston integroinnin.

Kvarn 19 vie Kaartin jääkärirykmentin varusmiehiä meren yli

Leevi Hormaluoma

Kaartin jääkärirykmentti harjoittelee nyt neljättä kertaa Ruotsissa, Kvarnin harjoitusalueella tavoitteenaan kehittää joukkojen valmiutta ja toimintakykyä rakennetulla alueella.

Kvarnissa, pienen taajaman kokoisella harjoitusalueella lähellä Linköpingiä harjoittelee 12.-20.10. yhteensä noin 200 varusmiestä ja henkilökunnan jäsentä Kaartin jääkärirykmentistä. Alue eroaa Suomen harjoitusympäristöistä siten, että siellä on mahdollisuus harjoitella monipuolisemman havainne- ja palautejärjestelmän kanssa. Kvarnin simulaattorielementit koostuvat muun muassa äänestä, valosta ja savusta, joilla aidon tuntuisen hyökkäyksen eri elementtejä voidaan luoda taistelutilanteeseen.

– Kvarn tuo joukoillemme mahdollisuuden todentuntuiseen taisteluharjoitukseen. Simulaattoriympäristö mahdollistaa muiden seikkojen ohella muun muassa betoni- ja puurakennusten eroavuuden vahvuudessa taistelutilanteessa, kuvailee Uudenmaan jääkäripataljoonan komentaja, everstiluutnantti Petri Toivonen.

Ruotsissa harjoittelu tuo mukanaan kansainvälisen yhteistyön elementtejä FISE:n hengessä. Naapurimme tarjoaakin harjoitukseen ammattitaitoisen henkilöstön harjoitusalueen täyden potentiaalin mahdollistamiseksi.

Osa kansainvälisen toimintakyvyn kehitystä on logistisen puolen harjoittelu. Kvarniin joukkojen matka kulki Santahaminasta moottorimarssilla Naantaliin, josta eteenpäin laivalla Ruotsin Kapellskärin, mistä vielä 350km itse harjoitusalueelle.

– Yksi seikka mitä harjoittelemme, on joukkojen ja kaluston kuljetus tässä kokoluokassa. Logistiikka toimi nyt erinomaisesti ilman mitään ongelmia, mikä johtuu pitkälti siitä, että valmistelut harjoitusta varten oli tehty huolella. Osa kansainvälistä toimintakykyä on joukkojen perustaminen ja keskittäminen itse kohteeseen, avaa Toivonen

Harjoituksessa painotetaan kaupunkijääkäri- ja valmiusjoukkojen toimintakyvyn ja valmiuden kehittämistä. Varusmiehiä harjoittelemassa on sekä tämän vuoden tammikuun, että heinäkuun saapumiseristä.

– Harjoitustoiminta mitoitetaan varusmieskoulutuksen eriäville vaiheille sopivaksi. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kokeneempi joukkomme suorittaa vaativampia hyökkäyksiä, joihin uudemman saapumiserän varusmiehet toimivat puolustavana osapuolena, mainitsee Toivonen

Varsinainen aktiivinen taisteluharjoitusvaihe kestää maanantaista torstaihin. Viikonloppuna joukot matkaavat takaisin Santahaminaan ja päättävät harjoituksen.