Jari Petäjäjärvi

Etsivien Mercedes-Benz Sprinterit ovat nelivetoisia ja korotettuja, jotta niillä selviää myös vaikeissa olosuhteissa.

Kun etsivä lähtee töihin, toimisto tulee perässä

Joni Määttä

Pääesikunnan oikeudellisen osaston ylietsivät suorittavat vaativampaa rikostutkintaa puolustusvoimissa. Työssä pitää matkustella ympäri Suomea, joten Mersun pakettiauto on tarpeellinen menopeli.

Harmaa Mercedes-Benz Sprinter käynnistyy talvisena aamuna, kun Jari Petäjäjärvi valmistautuu työpäiväänsä. Petäjäjärvi työskentelee puolustusvoimien oikeudellisella osastolla alaisuudessa ylietsivänä. Heitä on Suomessa vain muutama: Helsingissä kaksi, Tampereella kaksi ja Rovaniemellä yksi. Tampereella ja Rovaniemellä heidän käytössään on Mercedeksen pakettiauto, joka kätkee sisälleen kaikkea muuta, mitä voisi pakettiautomaisen ulkonäön puolesta odottaa.

Ylietsivän työtehtäviin pääsevät vain poliisikoulutuksen saaneet ja vankan ammattitaidon omaavat henkilöt, kuten Jari Petäjäjärvi. Hän on valmistunut poliisiksi vuosituhannen alussa, jonka jälkeen hän työskenteli Lapin poliisilaitoksella 15 vuotta. Kahden vuoden ajan hänet on kuitenkin voinut löytää puolustusvoimien palkkalistoilta.

– Olen ollut kyllä tyytyväinen nykyiseen työhöni. Se on vaihtelevaa, mielenkiintoista ja haastavaa. Se on myös kiva, ettei tarvitse olla pelkästään konttorilla, Petäjäjärvi kehuu.

Työt alkavat etsivillä silloin, kun jonkin joukko-osaston erikseen määritelty henkilö tekee Pääesikunnalle tutkintapyynnön. Tutkintapyyntö voidaan lähettää esimerkiksi, jos varusmiehen epäillään syyllistyneen palvelusrikokseen joka täytyy käsitellä. Etsivät paneutuvat ennakkotietoihin ja sopivat tämän jälkeen keitä kuulustellaan ja missä. Reilut kaksi vuotta sitten hankituissa autoissa on esimerkiksi se hyvä puoli, että niillä voidaan mennä käytännössä minne vaan. Kuulustelut hoituvat joustavasti paikassa kuin paikassa, säästäen aikaa, vaivaa ja rahaa.

– Nyt kun poliisiasemia on vähennetty Suomessa, ei löydy välttämättä edes kuulustelutilaa kaikkialta. Ei kuulustelua voi esimerkiksi sotilaskodin hälinässä pitää, vaan sen pitää olla rauhallinen paikka. Etsivät ovat sopineet tapaamisen vaikkapa huoltoaseman pihalle ja kuulustelu on tehty autossa, Pääesikunnan oikeudellisen osaston sotilaslakimies Immo Seppänen valottaa.

 

Sisätiloista löytyy pitkiä matkoja varten esimerkiksi mikro, jääkaappi ja kahvinkeitin. Matkan aikana siellä ei kuitenkaan voi oleskella.

Lapin talviolosuhteet ovat haastavia autolle kuin autolle. Ylietsivä Petäjäjärven mukaan Rovaniemen Sprinterissä on tätä varten neliveto ja webasto, joiden lisäksi sen maavaraa on myös korotettu.

– Työssämme on myös mahdollista että joudumme ajamaan kapeita metsäteitä, hän kertoo.

Autojen saaminen etsivien käyttöön on Petäjäjärven mukaan helpottanut huomattavasti heidän tekemäänsä työtä. Auton takatila toimii kuin pienenä toimistona – kahvinkeitintä myöten.

– Kaikki laitteet löytyvät autosta mitä toimistossakin on. Meillä on siellä jääkaappi, mikro ja kahvinkeitin, joten hyvin pystyy ottamaan myös omat eväät mukaan, Petäjäjärvi kertoo.

Seppäsen mukaan auto on herättänyt myös muiden viranomaisten kiinnostuksen vastaavanlaisen auton hankinnalle samaan käyttötarkoitukseen.

– Olemme esitelleet autoa myös muille viranomaisille ja siitä on oltu kiinnostuneita, Seppänen kehuu.

– Nuo meidän pakettiautot on varusteltu vielä erikseen ostamisen jälkeen. Sen takia ne on pitänyt ostaa, eikä liisata. Niitä ei voi enää palauttaa tuollaisena, hän huomauttaa.

Varusteluihin kuuluu kuitenkin muutakin kuin keittiövälineet. Kun kuulusteltava istahtaa penkille, käynnistetään tietokoneelle kuulustelulomake, johon kuulustelukertomus kirjataan. Sitten se tulostetaan auton tulostimella allekirjoittamista varten. Seppänen kuitenkin kertoo, että autosta löytyy esimerkiksi videotaltiointimahdollisuus.

– Autosta löytyy myös videokamera mahdollisten taltioiden tekemiseksi. Sen käyttöön tarvitaan kuitenkin aina myös kuulusteltavan lupa, Seppänen muistuttaa.