Petri Saarelainen

Kenraali Timo Kivinen puhuu maanpuolustuskurssin avajaisissa ensimmäistä kertaa puolustusvoimain komentajana.

Kehitys ja yhteistyö pinnalla maanpuolustuskurssin avajaisissa

Janne Jussila

230. valtakunnallinen maanpuolustuskurssi alkoi tänään 23.9. Kurssin avajaistilaisuus pidettiin Säätytalolla. Tilaisuudessa puhui puolustusvoimain komentaja ja puolustusministeri. Yhteistyö ja puolustukseen liittyvät kehitykset olivat tilaisuudessa keskiössä.

Puolustusvoimain komentaja, kenraali Timo Kivinen avasi tänään 230. valtakunnallisen maanpuolustuskurssin Säätytalolla. Myös puolustusministeri Antti Kaikkonen antoi tervehdyksensä tilaisuudessa.

Valtakunnallisia maanpuolustuskursseja järjestetään vuosittain neljä. Kurssien tarkoitus on kehittää koko maan laajuista yhteistoimintaa poikkeustilanteissa, ja edesauttaa kokonaisturvallisuuden kannalta tärkeiden tahojen verkostoitumista. Kurssille osallistuu johtoasemassa olevia sotilas- ja siviilihenkilöitä useilta eri aloilta ja ympäri maata.

Maanpuolustuskurssit tunnetaan erinomaisista verkostoitumismahdollisuuksistaan. Kurssille osallistuu johtavan sotilashenkilöstön lisäksi poliittisia päättäjiä sekä hallinnon, elinkeinoelämän, viestinnän, tieteen ja kulttuurin edustajia.

Alkavalle kurssille osallistuva K-Kauppiasliiton hallituksen puheenjohtaja Toni Pokela on kurssista kiinnostunut ja innoissaan.

– Olen mielenkiinnolla lähdössä mukaan. Onhan tämä hieno mahdollisuus. Pääsee tutustumaan uusiin ihmisiin ja asioihin. Uskon, että kurssi tulee olemaan todella antoisa, Pokela hehkuttaa.

Avajaistilaisuuden tunnelma oli juhlallinen, mutta myös ryhdikäs ja asiallinen. Avauspuheessaan Kivinen painotti puolustusvoimien toteuttamia laajoja kehityksiä.

– Puolustusvoimien vastuulla on omalta osaltaan pitää asevelvollisuusjärjestelmä ajantasaisena. Puolustusvoimat uudistaa parhaillaan varusmiesten koulutusjärjestelmää, lisää reservin kertausharjoituksia, sekä parantaa reserviläisten mahdollisuuksia osallistua vapaaehtoiseen koulutukseen, Kivinen linjaa.

Maanpuolustuskurssille valitaan johtoasemassa olevia henkilöitä yhteiskunnan eri aloilta.

Kivinen puhui esimerkiksi varusmieskoulutuksen uudistavasta Koulutus 2020 -ohjelmasta, vapaaehtoisen maanpuolustuksen kehityksestä, ja sähköisen asioinnin parantamisesta.

Puolustusministeri Kaikkonen puhui tervehdyksessään laajasti Eurooppaa, Suomea ja globaalia yhteiskuntaa koskevista turvallisuus- ja puolustuskysymyksistä. Hän mainitsi esimerkiksi länsimaiden ja Venäjän kireät välit, Kiinan ja Yhdysvaltojen kauppasodan, sekä suurvaltapolitiikan harmillisen paluun.

Kaikkonen mainitsi hallitusohjelmaan kuuluvia puolustuspolitiikan kehityksiä, ja kertoi reservin kertausharjoitusten lisäämisestä. Harjoituksissa käyvien määrä nousee ensi vuonna 1200:lla tämän vuoden määrästä.

Molemmat puolustusvoimain komentaja ja puolustusministeri painottivat sanoissaan kansainvälistä yhteistyötä. Myös Suomen rooli EU-puheenjohtajamaana oli vahvasti esillä.

– Euroopan unionin puheenjohtajamaana Suomi tukee EU:n puolustusyhteistyön etenemistä sekä EU:n vahvistamista turvallisuusyhteisönä, Kivinen tähdentää.

Alkavan maanpuolustuskurssin osallistujille Kivinen toivotti antoisaa maanpuolustuskurssia, ja neuvoi hyödyntämään kurssin tarjoamia mahdollisuuksia.

– Ottakaa kurssista kaikki hyöty irti haastamalla rohkeasti alustajia, tutustumalla muihin kurssilaisiin sekä tuomalla oma asiantuntemuksenne myös muiden käyttöön. Uskon, että kurssi vahvistaa luottamustanne yhteistyön voimaan yhteiskunnan turvallisuuden rakentamisessa.