Jussi Pohjavirta

Maihinnousutukialus HMS Albion on läheltä vaikuttavaa nähtävää.

Katajanokan risteilylaituri sai vieraakseen HMS Albionin

Leila Kauppila

Maihinnousutukialus HMS Albionilta löytyy suorituskykyä laajan skaalan operaatioihin merellä, maalla ja ilmassa.

Iso-Britannian kuninkaallisen laivaston lippulaiva HMS Albion avasi tänään ovensa yleisölle Helsingin Katajanokassa. Kyseessä on prinsessa Annen sponsoroima maihinnousutukialus, joka on otettu käyttöön vuonna 2001. Noin 20 000 tonnia painava alus on 176 metriä pitkä ja 28,9 metriä leveä, ja vastaa näin kokoluokaltaan matkustaja-autolauttaa.

Aiemmin tänä kesänä HMS Albion on osallistunut Itämeren alueen yhteisharjoitukseen Baltic Protector, jonka taustalla vaikuttavissa Joint Expeditionary Force -joukoissa myös Suomi on mukana.

– HMS Albion on laivaston linkkuveitsi. Alus pystyy todella monipuolisiin operaatioihin maalla, ilmassa ja merellä erityisominaisuuksiensa ansiosta ja se soveltuu erinomaisesti esimerkiksi katastrofiavun tehtäviin, komentajakapteeni John Brennan esittelee laivaa.

Komentajakapteeni John Brennan esittelee alusta vuosien kokemuksella.

– Voimme avata aluksen takaosan ja telakoitua myös merellä, jolloin voimme lähettää laivasta pienempiä aluksia suorittamaan esimerkiksi tukitehtäviä tai kuljettamaan miehistöä. Meillä on myös lentokansi, johon voi laskeutua helikopterilla.

Brennan mainitsee työyhteisön olevan hänelle merellä työskentelyn parhaita piirteitä. Tehtävien aikana aluksella työskentelee yhteensä yli 500 henkilön miehistö, joka viettää useita kuukausia poissa kotoaan.

– Miehistömme pitää nykyään yhteyttä perheisiinsä ja ystäviinsä netin kautta. Ajat ovat muuttuneet, eikä enää tarvitse odottaa kirjepostia vaan voi olla yhteydessä läheisiin reaaliajassa.