Täysi-ikäisyyden saavuttanut kesäfestari toi Haminan varuskuntakaupunkiin lähes 150 000 vierasta heinä-elokuun vaihteessa. Niin yleisö kuin esiintyjätkin olivat kansainvälisiä: mukana oli soittokuntia kahdeksasta eri maasta.
– Taitaa tämä olla ennätysvuosi. Tämän enempäähän ei voi olla, koska me rakennamme marssishow’n ja kaikille pitää antaa oma aika siinä. Siitähän tulisi liian pitkä, jos olisi lisää soittokuntia, festivaalin taiteellinen johtaja Lassi Ikäheimo perustelee.
Laivaston soittokunta esiintyi muiden suomalaisten soittikuntien tapaan mahtipontisessa Marssishow'ssa. Suomalaisten Täysin Pikkoloin - Puolustusvoimat 100 -yhteisteoksessa esiintyy yhteensä yli kaksisataa soittajaa.
Hamina Tattoo juhlisti tänä vuonna puolustusvoimien satavuotiasta taivalta ottamalla sen teemakseen. Festivaalin toiminnanjohtajan Hannu Kaukiaisen mukaan valinta oli luonnollinen.
– Teema oli tietysti mieleinen myös henkilökohtaisesti, Reserviupseerikoulussa Haminassa 30 vuotta palvellut Kaukiainen paljastaa.
Suomalaisten soittokuntien yhteisteos päättyi kaikkien soittokuntien yhteiseen osuuteen, jota johti puolustusvoimien ylikapellimestari, musiikkieverstiluutnantti Jyrki Koskinen.
Tapahtumaviikolla Puolustusvoimat 100 näkyi ja kuului isosti.
– Ensinnäkin meillä oli tietysti onni saada kaikki suomalaiset sotilassoittokunnat esiintymään Tattoossa, Kaukiainen aloittaa.
Puolustusvoimien tapahtumakenttänä toimi Reserviupseerikoulun kenttä, jossa oli kalustonäyttely ja suomalaiset soittokunnat soittamassa ilmaisia marssikonsertteja keskiviikosta lauantaihin. Tapahtumaviikolla järjestettiin myös Puolustusvoimat 100 -valokuvanäyttely sekä Maalaustaiteen mestarit ja Puolustusvoimat -näyttely.
– Yhtenä aika hienona eleenä puolustusvoimilta näen sen, että kaikkien joukko-osastojen liput olivat täällä Haminassa esillä Reserviupseerikoulun Sankariaulassa, Kaukiainen jatkaa.
Toki puolustusvoimat on ollut osana tapahtumaa ennenkin, mutta tänä vuonna on mukanaolo festivaalin järjestäjien mukaan korotettu toiseen potenssiin. Hamina Tattoo haluaa olla modernisti isänmaallinen.
– Kunnioitetaan Suomen puolustusvoimia ja ollaan ylpeitä niistä. Samalla me haluamme nostaa meidän ulkomaiset vieraat korkealle korokkeelle ja ihailla myös heidän kulttuureitaan, Ikäheimo julistaa.
Little Angels -balettiryhmä mykisti yleisön taidoillaan Tanssi vieköön -avajaisnäytöksessä. Lapsista ja nuorista koostuva ryhmä esiintyi osana Korean puolustusministeriön traditionaalisen soittokunnan esitystä.
Hamina Tattoo kasvoi tänä vuonna suuremmaksi kuin koskaan: viikon aikana päästiin kuuntelemaan 106 erilaista musiikkitapahtumaa, joista suurin osa oli maksuttomia. Ei liene yllätys, että Hamina Tattoo pääsi yleisötavoitteeseensa.
– Koko kaupunki hengittää tämän tapahtuman tahtiin, Ikäheimo tiivistää.
Haminassa pyrittiin siihen, että siellä viihdytään koko perheen voimin koko päivä. Ohjelmaa oli intiimeistä aamukahvikonserteista myöhään yöhön jatkuneeseen Tattoo Klubiin. Tapahtuman kruununa järjestäjät pitivät perinteistä Hamina Bastionissa järjestettyä Marssishowta, jonka kuusi esitystä myytiin loppuun jo ennen festivaalin alkua.
– Loppuunmyyty oli myös festivaalin maanantai-iltana avannut Tanssi vieköön -konsertti, jossa kuultiin koko 1900-luvun alun merkittävin orkesteriteos. Teos, joka aloitti modernismin kauden koko länsimaisessa musiikissa: Stravinskin Kevätuhri. Lisäksi konsertissa nähtiin maailman kantaesityksenä uusi tanssikoreografia, jonka on suunnitellut Petri Kauppinen, Ikäheimo hehkuttaa.
Lappeenrantalaisen Kirjavat-kansantanssiryhmän Kevätuhri-koreografiassa esiteltiin Suomen vaakunoita.
Suuren ja kansainvälisen festivaalin järjestäminen ei ole aina kovin yksinkertaista: soittokunnilla on erilaisia toimintatapoja, mikä edellyttää paljon neuvotteluita, yhteydenpitoa ja tapaamisia.
– Hamina Tattoon järjestäminen vaatii pitkäjänteisyyttä, jonkinlaisia lehmän hermoja ja myös tietysti sitä, että tuntee tämän järjestelmän sillä tavalla, että osaa koputtaa oikeita ovia, Kaukiainen tiivistää.
Mausteensa tapahtumaan tuo myös kansainvälinen politiikka.
– Hamina Tattoo ei ole pelkästään samanmielisten paikka, vaan tämä on kohtaamispaikka erilaisille kulttuureille – myös sellaisille maille, joilla voi olla jotain skismaa keskenään, Ikäheimo linjaa.
Tanssi vieköön -avajaiskonsertin vauhdikasta taituruutta. Korean puolustusministeriön traditionaalisen soittokunnan asut olivat silmiinpistävät.
Korealaiset tanssijat esittivät osana teostaan myös näyttävän rumpukoreografian.