Kathryn E. Holm

Puolustusministeri Jussi Niinistön tiivis kansainvälinen puolustusyhteistyö erityisesti Yhdysvaltojen ja Ruotsin kanssa keräsi muilta puolueilta kiitosta. Kuvassa Niinistö Yhdysvaltain silloisen puolustusministeri James Mattisin ja ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvistin kanssa Washingtonissa toukokuussa 2018.

Jussi Niinistön ministerikauden keskiarvo muilta puolueilta 7,65

Joona Aaltonen

MTS:n turvallisuuspolitiikkaan keskittyneessä vaalitentissä keskiviikkona 27. helmikuuta arvioitiin muun muassa puolustusministeri Jussi Niinistön ministerikautta. Eduskuntapuolueiden edustajat päätyivät kouluarvosana-asteikolla keskiarvoon 7,65.

Eduskuntapuolueiden kansanedustajat pääsivät antamaan maanpuolustustiedotuksen neuvottelukunta MTS:n vaaliseminaarissa arvosanat puolustusministeri Jussi Niinistön toiminnalle kuluneen vaalikauden aikana. Keskiarvo Niinistölle kouluarvosana-asteikolla 4-10 annetuista numeroista oli 7,65.

Korkeimmat arvosanat Niinistö sai hallituskumppaneilta: sekä kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo että keskustan Matti Vanhanen pisteyttivät puolustusministerin ministerikauden yhdeksällä pisteellä.

– Poliittisen yhteistyön rakentamisessa Ruotsin ja Yhdysvaltojen kanssa erityisesti hän on ollut aivan poikkeuksellisen aktiivinen, Vanhanen kuvaili Niinistöä.

Matalimman arvosanan antoi puolestaan vasemmistoliiton varapuheenjohtaja Hanna Sarkkinen, joka perusteli arvosanaansa kuusi erityisesti Niinistön populismilla.

– Koen, että välillä fokus on ollut enemmän tällaisissa populistisissa heitoissa kukkakaalipirtelöistä ja perustuslakitalebaneista, kuin asiallisissa poliittisissa sisällöissä ja maanpuolustuksen kehittämiskysymyksissä, hän esitti.

Annettujen arvosanojen hajonnasta huolimatta Niinistölle sateli kiitoksia yli puoluerajojen vahvasta puolustuspoliittisesta osaamisesta, materiaalihankintojen edistymisestä sekä puolustusmäärärahojen pitämisestä hallituksen menoleikkausten ulkopuolella. Kristillisdemokraattien Sari Essayah tiivisti lopuksi Niinistön kauden olleen voittopuolisesti positiivinen.

– Ministerillä on ollut hyvä tausta hoitaa tätä tehtävää, hän totesi.

Kehitysehdotukset keskittyivätkin lähinnä Niinistön poliittiseen kielenkäyttöön, eivät niinkään hänen puolustuspoliittisiin linjoihin tai ratkaisuihin kuluneiden vuosien aikana.

Puolustusministeri kertoi myös olleensa itse tyytyväinen kuluneeseen ministerikauteen.

– Koen kuitenkin saavuttaneeni kaikki kaikki asettamani tavoitteet, paitsi yhden, Niinistö kertoi.

Tämä yksi saavuttamatta jäänyt tavoite oli puolustusmateriaalin viennin edistäminen, joka ei ollut edennyt aivan yhtä hyvin, kuin mitä Niinistö oli vielä vuonna 2015 ministerikautta aloittaessaan suunnitellut. Hän luetteli kuitenkin saavuttaneensa kaikki valmiuteen, resursseihin, puolustusmateriaalihankintoihin ja kansainväliseen yhteistyöhön liittyvät tavoitteet: jopa hieman paremmin, kuin mitä oli osannut odottaakaan.

– Vaikka olen tulosta tehnyt, niin otan nöyrästi vastaan kritiikin. Ehkä en ole aivan niitä tyylipisteitä samaan tahtiin kerännyt, hän vastasi saamaansa palautteeseen.