Puolustusvoimat / Ilmavoimat

Puolustusministeri Jussi Niinistö matkustaa Alaskaan, jossa ilmavoimat on harjoitellut syyskuun lopusta alkaen.

Jussi Niinistö tapasi Kanadan puolustusministerin Ottawassa – tänään suuntana Alaska

Roope Kariniemi

Puolustusministeri Jussi Niinistö on työvierailulla Pohjois-Amerikassa. Ottawassa asialistalla oli Kanada-suhteet ja Alaskassa Red Flag -lentotoimintaharjoitus.

Puolustusministeri Jussi Niinistö tapasi maanantaina 15. lokakuuta Kanadan puolustusministeri Harjit Singh Sajjanin Ottawassa. Ministerit keskustelivat maiden välisestä puolustuspolitiikasta.

– Tapaamisen aiheeksi voisi sanoa maiden puolustushallintojen kahdenväliset suhteet, eli käytännössä tapaamisessa keskusteltiin puolustuspolitiikasta, kertoo puolustusministeriön erityisasiantuntija Kristian Vakkuri.

Suomen ja Kanadan välinen puolustusyhteistyö koostuu tällä hetkellä monikansallisesta yhteistyöstä esimerkiksi Natoon liittyen. Maanantain tapaamisessa keskusteltiin myös puolustusmateriaalia koskevista yhteistyösopimuksista ja niiden päivittämisestä sekä uudistamisesta. Suomalaisista asevalmistajista esimerkiksi Sako on myynyt Kanadaan patruunoita ja tarkkuuskivääreitä.

Puolustusministerit tapasivat edellisen kerran heinäkuussa 2016 Naton huippukokouksessa Varsovassa. Aiemmin tässä kuussa Niinistö tapasi Ranskan puolustusministerin Brysselissä.

Tänään Niinistö suuntaa Alaskaan Eielsonin lentotukikohtaan, jossa on käynnissä Red Flag -lentotoimintaharjoitus Suomen, Yhdysvaltojen ja Etelä-Korean ilmavoimien välillä. Suomella on harjoituksessa mukana kuusi F/A-18 Hornet -hävittäjää.

– Ministeri tapaa vierailun aikana niin yhdysvaltalaisia kuin suomalaisia harjoitusjoukkoja. Niin ikään ministeri tapaa puolustusvoimain komentajan ja ilmavoimien komentajan, jotka vierailevat harjoituksessa samaan aikaan, kertoo puolustusministerin sotilasneuvonantaja Petteri Jouko.

Puolustusministeri vakuuttaa Red Flag-harjoituksen olevan arvokas.

– On tärkeää, että Suomen ilmavoimat pääsee harjoittelemaan maailman suurimmassa lentosotaharjoituksessa ja mittaamaan suorituskykyään vaativissa olosuhteissa ja harjoitusympäristössä. Red Flag-harjoitusta on valmisteltu pitkään ja se kehittää kansallista suorituskykyä, puolustusministeri Niinistö kommentoi harjoitukseen osallistumista.

Toukokuussa puolustusministeri Niinistö allekirjoitti yhdessä Ruotsin ja Yhdysvaltojen puolustusministereiden kanssa kolmenvälisen aiejulistuksen, jonka myötä harjoitus- ja koulutusyhteistyö on helpottumassa. Huhtikuussa puolestaan varmistui Suomessa vuonna 2021 järjestettävä suuri sotaharjoitus, johon Niinistö on kutsunut myös Yhdysvallat mukaan.

– Suomi ei voi yksin harjoitella riittävän suurissa kokoonpanoissa. Myös puolustusvoimien vuonna 2021 järjestämä pääsotaharjoitus Arctic Fox on hyvä esimerkki tällaisesta välttämättömästä isosta sotaharjoituksesta, Niinistö jatkaa.