Santeri Väänänen

Varuskuntien ohjeistuksessa on painotettu huolellista käsihygieniaa.

Johdonmukainen viestintä hillitsee paniikkia poikkeusoloissa

Christa Rauma

Varusmiehet ovat joutuneet palveluksessaan poikkeuksillisiin oloihin koronaviruksen vuoksi. Koulutus- ja lomakäytäntöjä on muutettu, jotta tartuntoja varuskunnissa tapahtuisi mahdollisimman vähän. Puolustusvoimien on tärkeää pysyä toimintakykyisenä, vaikka koronasta aiheutuvat ongelmat sitä haittaisivat.

Puolustusvoimissa on todettu tähän mennessä kolme tartuntaa. Kaksi sairastuneista ovat kantahenkilökuntaa ja heidät on siirretty etätöihin. Yksi sairastuneista on Kaartin jääkärirykmentin varusmies, joka hakeutui hoitoon lomilla ollessaan. Lähikontaktissa olleita on informoitu.

Varusmiehet on 13. maaliskuuta lähtien jaettu kolmeen ryhmään: A, B ja C. Yksi kolmesta ryhmästä on vuorotellen lomilla, loput palveluksessa. Kaksi varuskuntaan jäävää ryhmää eivät saa olla tekemissä keskenään. 

Poikkeuksellinen tilanne ja äkilliset järjestelyt ovat saaneet monet varusmiehet huolestuneiksi palvelukseensa liittyvistä asioista. Tämä on johtanut siihen, että perättömiä huhuja levitellään niin tuvissa, kuin sosiaalisessa mediassakin. 

Valheellisia tietoja myös uskotaan herkästi, sillä tilanne on jokaiselle jännittävä. Tämä aiheuttaa turhaa paniikkia ja hätääntymistä varusmiesten kesken. Puolustusvoimien koronavirustilanteeseen liittyvää tietoa tulee uskoa vain, jos se on puolustusvoimien virallista tietoa. 

Pääesikunnan viestintäosaston verkkopäätoimittaja Ossian Hartig kertoo puolustusvoimien avaamasta verkkosivusta: puolustusvoimat.fi/covid-19. Sivu kokoaa kaiken oleellisen ja varmistetun tiedon puolustusvoimien koronavirustilanteesta. Tietoa tilanteesta on jaettu myös muissa alustoissa.

– Olemme nettisivun lisäksi julkaisseet aktiivisesti sosiaalisen median kanavissa tiedottavaa sisältöä, Hartig avaa.

Hartigin mukaan joukko-osastojen tiedonkulussa korostuu esimiesviestinnän merkitys. Käytännön järjestelyt ovat loppujen lopuksi yksiköiden vastuulla, minkä vuoksi perusyksikössä tapahtuva informointi on todella tärkeää. Varusmiehiä ja henkilökuntaan kuuluvia Hartig kehoittaa miettimään omaa toimintaansa tarkkaan. Tällaisen tilanteen keskellä paniikin aiheuttaminen valheilla ei hyödytä ketään.

– Meidän kaikkien on tärkeä tuntea vastuumme ja olla levittämättä huhuja tai luulopuheita, Hartig toteaa.

Ajankohtaisen ja todenmukaisen tiedon koronaviruksen aiheuttamista poikkeusjärjestelyistä puolustusvoimissa löydät osoitteesta: puolustusvoimat.fi/covid-19