Itseluottamusta metsästämässä

Luomme usein itsellemme paineita sellaisissa tilanteissa, joilla ei oikeasti ole merkitystä. Kuvittelemme muiden kiinnittävän huomiota omaan suoriutumiseemme arkisissakin asioissa. Yleinen esimerkki on kadulla kaatuminen, jolloin jokainen murehtii silminnäkijöitä ja luikkii karkuun häntä koipien välissä.

Sabotoimme itseämme asettamalla epärealistisia odotuksia, joita meidän on lähes mahdoton täyttää. Mikäli emme pääse kyseisiin tavoitteisiin, tunnemme häpeää ja kuvittelemme muiden arvostelevan meitä. "Älä koskaan ajattele, ettet ole kyllin hyvä. Uskon, että ihmiset arvostavat sinua oman mittapuusi mukaan", sanoi kirjailija Isaac Asimov osuvasti.

On karu tosiasia, että elämässä pärjää paremmin, jos on uskallusta avata suunsa ja pitää pintansa. Epävarmuus voi antaa muille mahdollisuuden kyykyttää ja kävellä armottomasti ylitsesi. Terveen itsevarmuuden omatessasi voit myös puolustaa niitä, jotka eivät uskalla vaatia asioita ääneen. 

Jatkuva itsensä vertailu muihin estää meitä näkemästä omia vahvuuksiamme. Työkaverisi voi olla sinua karismaattisempi tai palvelustoverisi sinua parempi ampumaan, mutta tämä ei vähennä omien taitojesi arvoa. Todennäköisesti kadehtimasi henkilöt toivovat omistavansa jonkin ominaisuuksistasi, jota et välttämättä itse edes tiedosta.

Sotilaalle hyvän itsevarmuuden omaaminen saattaa kriittisimmillään merkitä taistelun voittoa ja eloonjäämistä. Hyvällä taistelijalla on tervettä itseluottamusta ja itsekunnioitusta, joiden avulla hän selviää taistelustressistä ja kykenee jatkamaan eteenpäin.

Asepalvelusta suorittaessa varusmiehet oppivat paljon itseluottamuksesta erityisesti taistelijan näkökulmasta. Pitkin palvelusta jokaisen varusmiehen luottoa omiin kykyihinsä kehitetään henkisin ja fyysisin menetelmin. Varusmiehille pidetään monia oppitunteja taistelijan mielestä ja esimerkiksi varmuutta ammuntaan tuodaan toistuvalla harjoittelulla. 

Ylitin itse omat odotukseni muutama kuukausi sitten, kun jouduin yllättäen osallistumaan taistelustressiä ja sen käsittelyä harjoittavaan testiin. Ennen testauksen alkua olin varma, että tulen keskeyttämään ahdistavalta tuntuvan harjoituksen. 

Suoritukseni alkaessa päätin kuitenkin, että tästä on pakko selvitä. Otin muutaman syvän henkäyksen ja kuuntelin palvelustoverieni kannustusta. Vuoroni alkaessa adrenaliini jylläsi ja minua pelotti, mutta vein tehtäväni kunniakkaasti loppuun asti. 

Kyseinen testi kohotti uskoani omia kykyjäni kohtaan merkittävästi. Ymmärsin, että jo pelkkä luottamuksen omaaminen omia taitojani kohtaan auttaa merkittävästi. Itsevarmuuden avulla kykenen suoriutumaan asioista käsittämättömän paljon paremmin kuin epävarmuudessa velloessa.

Itsetunnon kohottamisen vuoksi ei aina kannata muuttaa itseään, vaan ennemmin hyväksyä itsensä ja keskittyä omiin vahvuuksiinsa. Jokainen meistä tulee kohtaamaan elämässään tilanteita, joissa uskallusta ja sisua koetellaan. Oli se sitten työhaastattelu, tärkeä esiintyminen tai taistelu sodassa, voi itsevarmuus olla avain menestykseen näissä kaikissa.