Lilli Hatinen

Tubettaja Jalmari Karvinen eli Jalmafi on tunnettu inttielämää kuvaavista videoistaan.

Intissä tubettava liikkuu harmaalla alueella

Jesse Sironen

YouTube toimii hyvänä kanava saada lisätietoja varusmiespalveluksesta. Intissä tubettavan pitää ottaa kuitenkin monta asiaa huomioon.

Hakusanalla intti voi videopalvelu Youtubesta löytää varsin suuren määrän videoita laidasta laitaan. Aina kaikille varusmiespalvelustaan suorittaville varmasti tutusta Ylikersantti Kuivalainen -videosta ja puolustusvoimien varusmiessoittokunnan TJ0-biiseistä eri tunnettujen suomalaisten tubettajien omiin inttikokemuksiin. Ajan saatossa monista näistä on tullut klassikkoja varusmiespalvelustaan suorittavien keskuudessa.

Varusmiespalveluksessa omien videoiden kuvaaminen ei ole yksiselitteinen asia. Intissä kuvaamista kohtaan on olemassa paljon rajoituksia ja isoa osaa koulutuksissa ja harjoituksissa annetuista tiedoista ei saa jakaa varsinkaan julkisesti nähtäväksi Youtubeen.

Tubettaja Jalmafi eli Jalmari Karvinen kertoo, että hän oli onnekkaassa asemassa ollessaan yksikkövalokuvaaja reserviupseerikurssilla ja näin saaneensa enemmän vapauksia kuvata harjoitusten aikana.

– Yhdessä harjoituksessa ajattelin, että nyt kun otan tästä kuvia kurssikirjan sivuille niin voisin kuvata omia fiiliksiä videolle samalla lailla, kun olin tehnyt ennen inttiä, Karvinen valaisee oman inttitubetuksensa alusta.

Nämä videot saivat Karvisen mukaan paljon näyttökertoja, koska samantapaista sisältöä ei Youtubesta löytynyt sitä ennen. Tästä innostuneena Karvinen päätti jatkaa omien fiiliksiensä intistä jakamista muun kuvaustoiminnan ohella aina kun ehti. Karvinen kuitenkin painottaa, että hän teki vapaa-ajalla videoita aiheista, joista tiesi olevan sallittua kertoa.

–Kun palasin takaisin Santahaminaan RU-kurssilta ja vapaa-ajalla taas kuvasin videoita, ne menivät yksikön vääpelin tarkastukseen ennen julkaisemista. Hän tarkasti, että videoissa ei ollut mitään, mitä ei saisi kertoa, hän lisää

Karvisen mukaan jos haluaa harjoittaa kuvaamista intissä, niin kannattaa hakea erityistehtäviin, jolloin kuvaaminen on varmasti sallittua.Tällöin saa myös paljon harjoitusta esimerkiksi videokuvaamisesta, jos on kiinnostusta alasta. Jos taas haluaa jakaa omia kokemuksiaan, kannattaa se tehdä lomilla kotona.

– Tässä on paljon ristiriitaisuuksia. Intissä kuvaaminen vaatii tarkkuutta. Kaikkein paras keino on, että kuvaaminen tapahtuu virallisen kanavan tai palvelustehtävän kautta, Karvinen neuvoo intissä tubettamista harkitseville.

Toiset varusmiehetkin pitää ottaa huomioon intissä tubettaessa. Karvinen kertoo, että jokainen hänen videoillaan esiintynyt varusmies oli ollut hänen kanssaan pitkään palvelusta yhdessä suorittanut palveluskaveri. Lisäksi hän oli kysynyt kaikilta videoissaan esiintyneiltä luvan heidän kuvaamiseensa ja sisällön julkaisuun. Hän ei missään vaiheessa kuvannut ketään henkilökuntaan kuuluvaa tai ketään keneltä ei olisi ensin kysynyt lupaa kuvaamiseen.

Karvisen videoiden lisäksi myös monet muut tunnetut tubettajat ja kuuluisuuden henkilöt ovat jakaneet omia inttimuistojaan Youtubessa. Tällaisia videoita ovat tehneet esimerkiksi tubettajat Boheemi, Tume sekä MrJallu101. Lisäksi kuuluisuuksista esimerkiksi Aki Linnanahde on tehnyt useita videoita omista inttimuistoistaan ja vinkeistä varusmiehille.

– Tällaiset storytime-videot ovat todella kiinnostavia varsinkin niille nuorille, jotka ovat menossa inttiin, koska intistä ei löydy tietoa samalla tavalla kuin monesta muusta paikasta, Karvinen spekuloi.

Eniten katselukertoja saaneisiin videoihin kuuluvatkin Karvisen mukaan juuri vinkkivideot. Näitä videoita Karvinen on päässyt tekemään myös oman varusmiespalveluksensa jälkeen puolustusvoimille. 1/19-saapumiserän palvelukseen astumisen aikaan hän julkaisi useita videoita puolustusvoimien Youtube-kanavalle, joissa hän jakoi vinkkejä uusille alokkaille palvelukseen liittyen.

Tällä hetkellä Karvinen työstää toista projektia puolustusvoimille. Nimittäin videosarjaa johtajakoulutuksesta, jossa annetaan lisätietoa sekä aliupseerikursseista 1 ja 2 että reserviupseerikurssista ja myös johtajakaudesta yleensä.

– Tällaisia työtehtäviä olen saanut puolustusvoimilta sen takia, että kuvasin omia fiiliksiäni ja vinkkejä intistä omalle Youtube -kanavalleni. Teen siis heille vähän erilaisia videoita, kuin mitä puolustusvoimat on ennen tehnyt, Karvinen päivittelee.

Karvinen aikoo vielä tehdä inttivideoita intissä pitämästään päiväkirjasta, johon hän oli kirjoittanut ylös, mitä oli tehnyt ja mikä oli ollut hyvää ja mikä huonoa. Se on hänen mukaansa ollut intin jälkeen mielenkiintoista luettavaa.

– Se palauttaa muistot mieleen. Ajalla on tapana kullata muistot, mutta kun lukee vanhoja kirjoituksia, muistaa että välillä oli kyllä todella rankkoja kokemuksia.