Antti Virtanen

Veteraanikävelyllä oli mukana kenraaliluutnantti Ilkka Korkiamäki.

Hymyä ja liikettä veteraanikävelyllä

Juho Alin

Sotiemme veteraanien työtä rauhan puolesta kunnioitettiin Oulunkylän Itsenäisyyden puistossa järjestetyssä veteraanikävelyssä.

Sotiemme veteraanit pääsivät virkistäytymään vuosittain järjestettävän Kansa kävelee - veteraanikävely rauhan puolesta -tapahtuman merkeissä. Veteraaneille pitivät seuraa varusmiehet, rauhanturvaajat, veteraani- ja maanpuolustusjärjestöjen edustajat sekä Oulunkylän kuntoutuskeskuksen yhteistyökoulujen oppilaat. Veteraani Martti Ojala, 93, iloitsi vanhojen tuttujen tapaamisesta.

– Se on hienoa, että jaksetaan järjestää tällaisia kivoja tapahtumia. On mukavaa, kun täällä näkee tuttuja ja ystävällisiä ihmisiä, Ojala toteaa.

Tapahtuman juuret juontuvat vuoteen 2001, jolloin New Yorkin terrori-iskujen seurauksena YK julisti syyskuun 21. päivän Rauhanpäiväksi, jonka ajaksi konfliktien toivotaan taukoavan. Suomen Rauhanturvaajaliitto osallistuu Maailman veteraanijärjestön jäsenenä sen vuosittaiseen "Veterans Walk for Peace" tapahtumaan, ja järjestää kävelytilaisuuksia ympäri Suomea paikallisyhdistystensä kautta.

– Suomessa haluttiin tuoda esille erityisesti veteraanien perinnön siirtämisen tärkeys nuoremmille polville näiden tapahtumien kautta sekä liikunnan merkitys veteraanien ja nuorempienkin ikäluokkien hyvinvoinnille. Olenkin erityisen ilahtunut, että veteraanien kanssa on kävelemässä näin runsaasti koululaisia sekä muita nuoremman sukupolven edustajia, tilaisuuden avannut Suomen Rauhanturvaajaliiton puheenjohtaja, prikaatikenraali Mauri Koskela painotti.

– Kun olen keskustellut veteraanien kanssa, niin he arvostavat kovasti sitä, että heitä edelleenkin muistetaan ja ollaan kiinnostuneita viemään eteenpäin sitä sanomaa, ettei Suomessa tulisi enää tilanteita, joita joudutaan aseellisesti ratkomaan.

Perinteiseen tilaisuuteen kuului kävelyn lisäksi keittotarjoilu vuoden 1929 soppatykistä.

Mukana kävelyllä oli myös sotiemme aikana pikkulottana toiminut ja nykyinen veteraaniurheilija Senni Sopanen, 92, joka on voittanut useita veteraaniurheilun maailmanmestaruuksia. Hän oli kiitollinen kutsusta tapahtumaan ja nautti päivästä.

– Aivan ihanaa on ollut. Ilmoittauduin heti kävelylle, kun tuli kutsu. Tämä ilmapiiri on jotain sellaista, joka merkitsee minulle todella paljon, Sopanen toteaa

– Olen äärimmäisen iloinen, että voin kävellä, juosta ja heiluttaa käsiäni vielä näinkin vanhana.

Tapahtuman suojelijana toimi tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja puolustusvoimain komentajan tervehdyksen toi henkilöstöpäällikkö kenraaliluutnantti Ilkka Korkiamäki. Tilaisuuden järjesti Helsingin rauhanturvaajat ry yhdessä Oulunkylän kuntoutuskeskuksen kanssa, jonka toimitusjohtaja Katja Ilvonen korosti, että tapahtumassa on kysymys nimenomaan sotiemme veteraaneista.

– Oulunkylän kuntoutuskeskus halusi ehdottomasti olla veteraanikävelyssä mukana, sillä se on niin tärkeä asia, kun keskeisessä roolissa ovat sotiemme veteraanit. Täällä on runsaasti veteraaneja paikalla ja olemme tänään erityisesti huomioineet heidät, kaikista tärkeimmät.