Helteisessä maastokuviossa kangastaa vaikuttavuus

Kuumuudesta. Siitä nyt ainakin muistetaan SuomiAreena 2018.

On täällä Porissa tapahtunut helteen lisäksi muutakin mieleenpainuvaa. Rantautuivathan Poriin myös Helsingissä järjestetyn presidenttien Trumpin ja Putinin historiallisen huippukokouksen vaikutukset ja kommentointi.

Kuitenkin maanpuolustusta ja turvallisuutta käsittelevät teemat ovat olleet tämänvuotisen SuomiAreenan kantavimpia keskustelunaiheita. Ja sehän sopii näin puolustusvoimien 100-vuotisjuhlavuonna.

Puolustusvoimat on ollut tapahtumassa luontevasti mukana muiden yhteiskunnallisten toimijoiden joukossa. Maastokuvioinen kattaus on ollut monipuolinen aina ylilennoista ja kalustonäyttelyistä lähtien – puhumattakaan lukuisista eläväisistä keskusteluista.

Ylipäänsä puolustusvoimien tapahtumien näkyvyydellä on tunnetusti oma vaikutuksensa myös yleiseen maanpuolustustahtoon. Mutta näkyvyys ja sen vaikutukset eivät rajoitu tänä päivänä pelkästään hävittäjien ylilennon jylinässä läikkyvään aamukahviin tai taistelunäytöksen katumainokseen luotuun silmäykseen kävelykadulla. Vaikuttavuuden mittaaminen vaatii laajempaa pohdintaa.

Myös kokemus turvallisuudesta ja vahvasta puolustuskyvystä koostuu monista osatekijöistä ja erilaiset rajat ylittävästä yhteistyöstä. Tämä on nähty ja kuultu konkreettisesti myös SuomiAreenassa, jossa eri alojen osaajat keskustelevat suvereenisti monialalaisista puolustusteemaisista aiheista.

Keskusteluissa on käynyt hyvin selväksi, että juhlavuosista huolimatta pelkkä menneen kertaaminen ei riitä, vaan myös jatkuva tarve kehittyä on kaikkien mielessä. Maanpuolustuksen suunnittelussa vaaditaan jopa vuosikymmenten päähän ulottuvia kehitysskenaarioita.

Useammassa SuomiAreenan keskustelussa on kuultu myös reippaita avauksia. Esimerkiksi varusmies 2030 -keskustelussa käytiin raikasta keskustelua kutsuntojen laajentamisesta myös naisiin. Edut koko ikäluokan tavoittamisesta aikuisiän kynnyksellä ovat kaikkien hahmotettavissa, mutta vaadittavien toimenpiteiden hintalappu saattaa joitakin hirvittää.

Samalla tasaisin väliajoin esiin pulpahteleva kansalaispalvelumalli hakee vielä täsmällistä konkretiaa, mutta kaikesta päätellen se on poliitikkojen agendalla. Suomen puolustuksen tulevaisuuteen keskittyneessä paneelissa keskiviikkona nousi puolestaan esiin se vankka kansallinen yksimielisyys, jolla Suomen puolustaminen todella kuuluu meidän jokaisen ruutuun.

Näin ollen puolustusvoimien 100 -vuotisjuhlavuoden teema, maanpuolustus kuuluu kaikille, on tullut myös Porissa monen keskustelun yhteydessä vahvasti perustelluksi ja taustoitetuksi. Tällaisia puolustusvoimia tarvitsemme. Puolustusvoimia, joka reagoi, välittää ja on läsnä – sekä ilahduttavasti myös keskustelee.