Puolustusvoimat

Leka 2020 -harjoituksessa on mukana Hawk-suihkuharjoituskoneita, joiden lisäksi harjoituksen aikana Tikkakoskella lentää myös Vinka-koneita.

Hawkit lentävät läpi viikon Keski-Suomen taivaalla Leka 2020 -harjoituksessa

Toni Keränen

Ilmasotakoulun Hävittäjälentolaivue 41:n järjestämä lentotoimintaharjoitus Leka 2020 käynnistyi maanantaina Tikkakosken tukikohdassa. Leka 2020 -lentotoimintaharjoituksessa on mukana kymmenen Hawk-suihkuharjoituskonetta, joiden lisäksi myös muuta Ilmavoimien lentokalustoa.

Tikkakoskella järjestettävä Leka 2020 -lentotoimintaharjoitus on osa kolmannen vuoden Ilmavoimien ohjaajalinjan kadettien lentokoulutusta. Harjoituksen aikana lennetään keskimäärin neljäkymmentä lentoa päivässä, aamukahdeksan ja iltayhdeksän välisenä aikana. 

Hävittäjälentolaivue 41:n laivueupseeri majuri Teemu Mahlamäen mukaan Tikkakosken tukikohdassa on lentotoimintaa arkipäiväisiä määriä enemmän.

– Lentotoimintaan osallistuu virka-aikana myös muita Hawk- ja Vinka-koneita, joten sotilaslentotoiminnan kokonaisvolyymit ovat normaalia viikkoa suurempia, Mahlamäki kertoo.

Harjoitus on vuosittain toistuva, Ilmasotakoulun kadettien lentokoulutusvaiheeseen sijoittuva harjoitus. Vastaavanlaisia lentoharjoituksia järjestetään keskimäärin kolme kappaletta ikäluokkaa kohden, ja ne sijoittuvat yleensä keväälle. 

Mahlamäki kertoo harjoituksen olevan ilmavoimallisesti pienimmän kategorian harjoitus, eli niin sanottu laivueharjoitus.

– Henkilökuntaa harjoitukseen osallistuu noin kolmisenkymmentä eri toimialoilta. Ilmavoimien lentoteknisen linjan käyneitä varusmiehiä toimii harjoituksessa Hawk-apumekaanikkoina, Mahlamäki selvittää.

Tikkakosken lähialueiden lisäksi harjoituksessa lennetään suunnistuslentoja Keski-Suomen, Pohjois-Savon ja Pirkanmaan alueella 50 metrin lentokorkeudella. Harjoituksen pääteemoiksi Mahlamäki mainitsee osasto-, mittari- ja matalalentokoulutuksen. 

Hawk on hävittäjäohjaajiksi koulutettavien lentokadettien ensimmäinen kosketus suihkukonelentämiseen mäntämoottorisella alkeis- ja jatkokoulutuskonekalustolla tapahtuvan opiskelun jälkeen. Hawk-koulutusten jälkeen kadetit siirtyvät myöhemmin haastavimpien Hornet-hävittäjien pariin.

Koronaviruksen vuoksi tehdyt erityisjärjestelyt, kuten toimitilojen ja henkilöstöryhmien jaot tuovat osaltaan vaihtelua aiempiin harjoituksiin nähden. Harjoitus aloitettiin maanantaina 11. toukokuuta, ja päättyy perjantaina iltapäivään mennessä.