Harrasta huuhaata!

Sotilas, taide ja kulttuuri. Mikä ei kuulu joukkoon?

Minulle on väitetty, että normaalit varusmiehet harrastavat kasarmilla vain urheilua tai sotilaskodissa istumista, ja viikonloppuisin kaljan juontia tai tyttöystäviä. Niin, ja joku saattaa katsoa Netflixiä, tai ehkä jopa pelata konsolipelejä. Ei muuhun ole oikein aikaa, eikä edes kiinnostusta sellaisella nuorella aikuisella, joka viettää suuren osan ajastaan sotilaan taitoja harjoitellen.

Olenkin saanut ihmetteleviä katseita ja jopa suoria kysymyksiä siitä, mitä joku varusmies oikein tekee täällä käydessäni lomapuku päällä kulttuuritapahtumissa. Tähän mennessä olen käynyt muun muassa katsomassa taide-elokuvia, nauttinut nykytanssista ja vieraillut kirjamessuilla. Mielestäni en ole tässä suhteessa ollenkaan niin poikkeuksellinen yksilö kuin suuren yleisön olettamus antaa ymmärtää.

Meillä varusmiehillä on ihan yhtä paljon harrastuksia ja kiinnostuksenkohteita kuin muilla samanikäisillä suomalaisilla yleensä. Palvelustoverini ovat harrastaneet kansantanssia ja balettia, musiikkia ja muotia, opiskelleet huvikseen, käyneet seuraamassa eduskunnan avoimia istuntoja ja näytelleet mainosvideolla.

Palvelusohjesääntö asettaa rajoituksia sille, mitä varusmies saa lomillaan tehdä valtion vihreään pukeutuneena. Tärkein näistä on, että varusmiehen käytöksen on oltava sotilaallista ja hyvien tapojen mukaista. Mielestäni onkin harmillista, että katukuvassa yleisempää on nähdä varusmies nauttimassa alkoholia tai tupakoimassa, kuin törmätä lomapukuun pukeutuneeseen nuoreen kirjastossa tai luentosalissa.

Ymmärrän hyvin, miksi varusmies ei viihdy lomapuvussa kotimatkaa pidempään: siihen pukeutuneena on muiden katseiden alla alttiina arvostelulle ja joutuu edustamaan itsensä lisäksi aselajiaan, joukko-osastoaan ja puolustusvoimia yleensä. Toivon kuitenkin, ettei lomapuku estäisi ketään osallistumasta harrastustoimintaan iltavapaalla tai perjantaina matkalla palveluspaikalta kotiin.

Ennen palvelukseni loppua aion ainakin käydä elokuvissa, taidenäyttelyssä ja toivottavasti myös katsomassa teatteria. On erittäin todennäköistä, että johonkin näistä paikoista lähden komennuspäivän jälkeen viettämään vapaa-aikaa, lomapuvussa. Ainakin tämän varusmiehen kohdalla sotilas, taide ja kulttuuri kuuluvat samaan joukkoon.