Lassi Pohtola

Häjy 2019 tuo hävittäjät ja ilmatorjunnan yhteen

Leevi Hormaluoma

Maanantaista 16.9. alkaen Ilmasotakoulun harjoitus valtaa Tikkakosken ja Rissalan tukikohdat.

Viisipäiväinen Häjy 2019 harjoitus käynnistyi maanantaina 16.9. ja se rajoittuu Tikkakoski - Virrat - Kauhava - Pyhäntä - Kuopio ja Pieksämäki akselille. Lentopuolelta harjoitukseen osallistuu yhteensä 18 konetta, joista 14 ovat BAE Systems Hawk-suihkuharjoituskoneita ja neljä ovat Hornet-hävittäjiä. Hävittäjien ohella harjoitukseen osallistuu myös ilmatorjuntajoukkoja. Harjoituksessa suoritetaan lentokoulutusohjelman mukaisia lentoja, joihin sisältyy ilmapuolustuksen yhteydessä matalalentoja.

– Harjoituksen päätavoite on harjoittaa ilmavoimien taistelutukikohdan aktiivisia ilmapuolustuksen elementtejä, kuten tukikohdan johtopaikkaa, sekä Hawk-osastojen ja ilmatorjunnan yhteistoimintaa, kiteyttää Ilmasotakoulun Hävittäjälentolaivue 41:n komentaja, everstiluutnantti Teemu Pöysti.

– Käytännössä lentäjät harjoittelevat tukikohtien puolustamista yhteistyössä ilmatorjunnan kanssa. Sininen Hawk-osasto taistelee yhteistyössä ilmatorjunnan kanssa punaista osastoa vastaan. Vihollista tulee joka suunnasta ja sininen osasto torjuu hyökkäykset.