TPK

Suomen kielekkeinen valtiolippu ja puolustusvoimien lippuvartio olivat mukana Ranskan kansallispäivän paraatissa.

Euroopan turvallisuus- ja puolustusyhteistyö puhuttivat Niinistöä ja Macronia

Kirmo Liukko

Presidentti Niinistö osallistui ensimmäistä kertaa Ranskan kansallispäivän juhlallisuuksiin. Paraatin jälkeen Niinistö ja Ranskan presidentti Macron keskustelivat Euroopan turvallisuus- ja puolustusyhteistyöstä.

Ranskan kansallispäivää juhlistettiin Pariisissa 14. heinäkuuta paraatilla, jonka teemana oli eurooppalainen puolustusyhteistyö. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö osallistui juhlallisuuksiin Ranskan presidentti Emmanuel Macronin vieraana.

Perinteikkäässä kansallispäivän paraatissa Champs-Élysées-kadulla nähtiin puolustusvoimien asettama kolmihenkinen lippuvartio ja Suomen kielekkeinen valtiolippu. Suomen puolustusvoimat osallistui paraatiin yhtenä kymmenestä maasta, jotka ovat mukana Euroopan interventioaloitteessa. Aloitteessa mukana olevat maat saivat kunnian marssia ensimmäisinä.

Suomen ja Ranskan lisäksi aloitteessa ovat mukana Alankomaat, Belgia, Espanja, Iso-Britannia, Portugali, Saksa, Tanska ja Viro.

Suomi ja Viro olivat asettaneet paraatiin lippuvartion. Kuva: TPK

Aloitteen tavoitteena on vahvistaa eurooppalaisten maiden puolustusyhteistyöverkostoa ja Euroopan toimintakykyä kehittämällä siihen osallistuvien maiden strategista toimintakulttuuria, parantamalla kykyä ennakoida ja valmistautua mahdollisiin kriiseihin.

Presidentti Niinistö osallistui paraatiin ensimmäistä kertaa, mutta puolustusvoimat on ollut mukana aikaisemmin vuonna 2007, jolloin paraatiin osallistui sotilaita kaikista sen aikaisista Euroopan unionin jäsenmaista.

Presidenteillä jäi aikaa kahdenkeskisille keskusteluille lounaan jälkeen. Kuva: TPK

Paraatin jälkeen Niinistö osallistui Macronin isännöimänä lounaalle yhdessä muiden paraatiin osallistuneiden valtion- ja hallitusten johtajien kanssa. Lounaalla keskusteltiin paraatin teemaan liittyvistä aiheista.

– Sanoisin, että henki oli selkeä ja myöskin ilahduttava siinä mielessä, että Suomessa on pitkään puhuttu, minäkin jo toistakymmentä vuotta, Euroopan turvallisuuskysymyksistä ja nyt ihan selvästi turvallisuus on keskeinen aihe, Niinistö kiteytti lounaalla käydyn keskustelun turvallisuuskysymyksistä- ja hankkeista.

Tasavallan presidentin kanslian mukaan presidentti Niinistö ja presidentti Macron keskustelivat lisäksi kahdenvälisesti muun muassa eurooppalaisen interventioaloitteen jäsenmäärän kasvattamisesta sekä Venäjä-suhteista.

– Hän on esittänyt niin kutsuttua eurooppalaista turvallisuusarkkitehtuuria, jonka eräs sisältö olisi selkeyttää tai selventää Venäjä-suhdetta. Samaan hengenvetoon sanon, että se ei tarkoita minkäänlaista takaisin vetoa tai helpotusta siihen perusasetelmaan, joka Ukrainan tai muidenkin tilanteiden johdosta vallitsee, Niinistö muotoili.