Aatu Heikkonen

Kaartinjääkäri Joonas Mölsän 255 aamusta on enää vain 61 jäljellä.

Erityistehtävissä Ruotuväen graafikkona

Joona Aaltonen

Kaartinjääkäri Joonas Mölsä vaihtoi arkkitehtuuriopinnot graafikon töihin. Hän suorittaa varusmiespalvelustaan Ruotuväki-lehden graafikkona.

Joonas Mölsä / Kaartinjääkäri / Pääesikunta / TJ 61

"Kun varusmiespalvelukseni alkoi Upinniemen Rannikkoprikaatissa, en edes tiennyt intin erityistehtävistä. Olin niistä ehkä ohimennen kuullut jotain, mutten ollut vaan kiinnittänyt huomiota. Erityistehtävistä kuulin toisella palvelusviikollani, kun kapteeniluutnantti Tatu Vartiainen mainosti oppitunnilla, että varusmiespalvelusta voi suorittaa myös graafikkona. Hetken asiaa tutkittuani ja googlailtuani tulin siihen tulokseen, että sellainen voisi kiinnostaakin.

Ennen varusmiespalvelusta ehdin opiskella vuoden verran Espoon Aalto-yliopistossa. Sieltä olen oikeastaan saanut kaiken konkreettisen osaamisen, jota olen graafikon tehtävissäni tarvinnut. Esimerkiksi tekstin- ja kuvanmuokkausohjelmat tulivat siellä tutuiksi opintojen ohella. Visuaalisten ilmeiden ja grafiikan suunnittelusta minulla oli puolestaan kokemusta piirtämisen, maalaamisen ja logojen suunnittelun kautta.

Ruotuväen graafikoksi päätin lopulta hakea, kun luin erityistehtävähausta tarkemmin netistä. Kun siellä tuli Ruotuväen graafikon paikka vastaan, muistin saaneeni ennen varusmiespalveluksen alkua Ruotuväki-lehden postin mukana kotiini. En silloin vielä ajatellut, että se olisi varusmiesten tekemä tai varsinkaan että sen parissa tulisin palvelukseni viettämään. Hain kyllä muutamiin muihinkin graafikon tehtäviin, kuten merivoimien graafikoksi ja Maanpuolustuskorkeakoulun graafikoksi, mutta Ruotuväkeen kuitenkin ensisijaisesti. Se kuulosti kaikista mielenkiintoisimmalta, koska siellä olisi paljon muitakin varusmiehiä ja pääsisi tekemään monipuolisempia työtehtäviä.

Ruotuväen graafikkona olen päässyt taittamaan lehteä, tekemään paljon grafiikkaa ja samalla tutustumaan erilaisiin mielenkiintoisiin aiheisiin aina mottitaktiikasta nykypuolustuspolitiikkaan. Työni on aikalailla yhteistyön tekemistä valokuvaajien ja toimittajien kanssa. Suunnittelemme yhdessä sitä, miltä lehden sivut voisivat näyttää ja pohdimme yhdessä mahdollisesti juttujen yhteyteen tulevaa grafiikkaa. Olen kyllä pitänyt tästä tehtävästä ja oppinut paljon uutta erityisesti taitto-ohjelmista, mistä tulee varmasti olemaan tulevaisuudessa hyötyä. Esimerkiksi kesätyöhaussa tulee varmasti auttamaan se, että minulle on tämän jälkeen käytännössä seitsemän kuukauden työkokemus graafikon tehtävistä.

Suosittelisin graafikoksi hakemista kaikille, joilla on kiinnostusta visuaalisen suunnittelun parissa työskentelyä kohtaan. Pitää kestää paineen alla työskentelyä ja pystyä innovatiivisesti esittämään omiakin ideoita: tässä tehtävässä ei pärjää, jos vain odottaa muilta ideoita ja tekee sitten niiden mukaan."

Saapumiserän 1/19 varusmiesten erityistehtävähaku on nyt käynnissä ja jatkuu 27.1.2019 saakka. Lisätietoa hausta ja erityistehtävistä osoitteessa https://varusmies.fi/erityistehtavat