Erityisosaajat osoittivat kykynsä Tuusulassa järjestetyssä valintatilaisuudessa
1/20-saapumiserän erityistehtävien valintatilaisuus järjestettiin tänään puolustusvoimien palvelukeskuksessa Tuusulassa. Erityistehtäviin hakeutuneet varusmiehet saapuivat sankoin joukoin eri varuskunnista.
Valintatilaisuuteen saapui muun muassa toimittajan, graafikon, tutkimusavustajan, kybervarusmiehen ja ICT-tukihenkilön pesteihin hakeneita varusmiehiä. (Muita haettavia tehtäviä olivat esimerkiksi tutkimusavustajat, varusmiespappi ja -diakoni sekä tiedustelijat.)
Tilaisuuteen saapuneet alokkaat käyvät valintatilaisuudessa oman hakupaikkansa esimiestensä haastateltavana. Osassa hakupaikoista, kuten Ruotuväessä, toimittaja- sekä levikkisihteerihakijoille pidettiin erikseen toimittajan koe, joka testasi tekijän osaamista, luovuutta ja kielioppitietämystä.
Ruotuväkeen hakeva alokas Toni Keränen oli rentona ennen haastattelun alkua.
– Ei tämä jännitä, tässä on ainoastaan voitettavaa. Minua on aina kiinnostanut kirjoittaminen sekä viestintä. Töihin hakeminen vaatii työkokemusta, jota olisi hyvä kerryttää intin aikana, Keränen tuumii.
Jos Keränen valitaan, hän haluaa kirjoittaa monipuolisia tekstejä.
– Haluaisin kirjoittaa toimittajana mielenkiintoisia juttuja armeijasta. Itse olin alokaskauden Lapissa, siitä olisi kiinnostavaa kirjoittaa. Vapaa-ajan aiheista urheilu ja musiikki kiinnostavat myös, Keränen pohtii.
Graafikoillekin pidettiin ammattitaitoa mittaava testi. Yksi kokeen pitäjistä, Pääesikunnan viestintäosaston graafikko Markus Lehtonen kertoi kokeen sisällöstä ja varusmiesgraafikon toimenkuvasta.
– Kokeessa testataan graafisen alan perustaitoja noudattaen puolustusvoimien graafista ohjetta. Siinä katsotaan kuinka hyvin ohjelmistotaidot ja visuaalinen ymmärrys ovat hallussa. Testaamme myös kuinka hyvin kokeentekijä suoriutuu työskennellessään tiukassa aikataulussa paineen alla.
Pääesikunnan viestintäosastolla varusmiesgraafikon tehtäviä on kahdenlaisia, Ruotuväessä sekä Mediatuotantotiimissä.
– Ruotuväen graafikon tehtävä on luonnollisesti itse lehden taittaminen, erikoisliitteiden tuottaminen sekä monipuolisten grafiikoiden tekeminen. Homma on hyvin pitkälti perinteistä taittoduunia. Mediatuotantotiimin graafikon toimenkuva on hieman erilainen. Heillä on vastuualueena painotuotteet, digitaalinen puoli, sekä verkkosivujen visuaalinen sisältö ja sosiaalisen median kuvavirta, Lehtonen listaa.
Tuusulan valintakokeissa on jo käynyt monta lupaavaa graafikkoa, joiden tekemistä Lehtonen on seurannut.
– Täällä on käynyt hyviä ja potentiaalisia kavereita, mutta totta kai toivomme lisää kiinnostuneita varusmiehiä hakemaan näihin tehtäviin.
Lehtonen pitää hakijan oikeaa asennetta yhtä tärkeänä kuin ohjelmisto-osaamista ja alan kokemusta.
– Asenne, motivaatio ja yhteistyökyky ovat tärkeässä roolissa näissä tehtävissä. Olemme armeijassa, joten täällä täytyy olla halua kehittää puolustusvoimien visuaalista ilmettä, Lehtonen painottaa.
Alasen mukaan hakijoissa arvostetaan oma-aloitteista otetta työskentelyyn ja halua kehittää omia taitojaan palveluksen aikana.
Korpraali Tuomas Alanen toimii puolustusvoimien verkko-oppimisympäristön käyttötukihenkilönä Tuusulan palvelukeskuksessa. Hän seurasi uusien hakijoiden edesottamuksia paraatipaikalta.
PVMoodlen käyttötukihenkilöiden tehtäviin kuuluu sähköpostitse, livechatissa tai puhelimitse tuleviin palvelupyyntöihin vastaaminen, koskien PVMoodlea tai kuva- ja mediapankkia. Korpraali Alanen haluaa PVMoodle -tukeen oma-aloitteisia ja nohevia alokkaita.
– Tarvitsemme fiksuilta vaikuttavia ihmisiä, joilla on halua oppia. Kaikkea ei tarvitse osata, mutta pitää olla intoa kehittyä. Tietokoneen hallitsemisesta on tehtävissä iloa, mutta mitään erikoisosaamista ei tarvitse olla pohjana.