Puolustusvoimat

Uudet kadetit aloittavat opintonsa syyskuussa

Cooperin testi karsii edelleen Maanpuolustuskorkeakoulun valintakokeessa

Leila Kauppila

Ensisijaisten hakijoiden osuus on kasvanut Maanpuolustuskorkeakoulun hakijamäärissä.

Maanpuolustuskorkeakoulun vuoden 2019 opiskelijavalinnat on nyt julkaistu. Yhteensä 531 henkilöä haki tänä vuonna opiskelemaan sotatieteiden kandidaatiksi. Valintakokeisiin kutsuttiin hakijoista 468. Kursseille on alustavasti valittu maavoimien koulutusohjelmaan 110, merivoimien koulutusohjelmaan 25 ja ilmavoimien koulutusohjelmaan 20 henkilöä. Ohjaajien erillishaussa kurssille valittiin 20 henkilöä 41:stä hakijasta.

Valinnat suoritettiin alkupisteiden ja valintakokeen perusteella, joiden yhteenlasketun pistemäärän mukaan hakijat asetettiin paremmuusjärjestykseen. Alkupisteisiin vaikuttivat hakijan aikaisemmat opinnot, viimeisin sotakoulun todistus ja työkokemus puolustusvoimissa tai Rajavartiolaitoksessa. Valintakokeessa arvioitavat suoritukset olivat soveltuvuuskoe, aineistokoe ja fyysisen kunnon testit.

Cooperin testi pääsykokeessa on edelleen suurin yksittäinen hakijoita karsiva tekijä, alle 2 600 m tulos hylätään automaattisesti. Muita hakijoita karsivia tekijöitä voivat olla esimerkiksi terveydelliset syyt ja soveltuvuus.

– Tämän vuoden haku keräsi suhteessa erityisen paljon ensisijaisia hakijoita, Maanpuolustuskorkeakoulun koulutussuunnittelija Marke Hietapakka kommentoi.

– Meille hakee sellaisia henkilöitä, jotka myös tietävät haluavansa juuri meille opiskelemaan. Meille ei haeta huvin vuoksi tai muuten vaan, Hietapakka täydentää.

Ensisijaisia hakijoita oli tänä vuonna 77% hakijoista. Naisten osuus hakijoissa on jälleen kasvanut, vaikka hakijoiden yhteismäärä oli hieman pienempi kuin viime vuonna.

Maanpuolustuskorkeakouluun haetaan vuosittain valtakunnallisessa yhteishaussa, ja valintakokeet järjestetään kutsutuille hakijoille toukokuussa. Opintopaikka on vastaanotettava 31. heinäkuuta mennessä, jolloin viimeistään täydennetään opintopaikat varasijoilla jonottavista hakijoista. Opinnot 106. Kadetti- ja 89. Merikadettikurssin osalta alkavat 4. syyskuuta 2019.

– Nyt sitten vaan hakijoille kärsivällisyyttä vielä loppuja tuloksia odotellessa, pikku hiljaa tilanne selviää. Osa vielä joutuu jännittämään, tuleeko paikkaa vai ei.