Anttoni Kangastie

Combat Camera -varusmies kaartinjääkäri Mikko Hokkanen taistelukuvaajan täysvarustuksessa.

Combat Camera yhdistää valokuvausta ja taistelutaitoa

Toni Keränen

Combat Camera kuvaa materiaalia puolustushaarojen käyttöön. Tehtävään koulutetut varusmiehet ovat osana taistelevaa ryhmää eri harjoituksissa.

Nykypäivänä puolustusvoimissa koulutetaan useita valo- ja videokuvauksen sekä media-alan osaajia. Näistä tehtävistä raskain vaatimuksiltaan ja varustukseltaan on Kaartin jääkärirykmentin erikoiskomennusjoukoissa koulutettava Combat Camera -ryhmä. Tehtäviin haetaan erityistehtävähaun kautta, ja vaatimuksissa painotetaan mediaosaamisen lisäksi myös kovaa fyysistä kuntoa tavallisista mediatehtävistä poiketen. 

Ryhmän varustukseen kuuluu kuvausvälineistön lisäksi myös täysi taisteluvarustus sekä henkilökohtainen rynnäkkökivääri.

– Combat Camera -joukkojen suorituskyky tarkoittaa sitä, että ensisijaisesti olemme taistelevia sotilaita kuten muutkin, mutta sen lisäksi kuljetamme kameroita mukanamme, kertoo kouluttaja kersantti Aleksi Heinonen.

Harjoituksiin lähdettäessä jokaiselle ryhmän varusmiehelle pakataan mukaan laatikollinen kuvauskalustoa. Sen sisältä löytyy lähtökohtaisesti kaikki, mitä kuvaaja tarvitsee tehtävissään. Järjestelmäkamerana toimii Canonin 5D Mark IV, jonka mukana on pidemmän matkan 70-200mm sekä lyhyemmän matkan 24-70mm objektiivit. 

Videokuvaukseen varusmiehillä on käytössään Canon XF205, josta löytyy f/1,8 laajakulmaobjektiivi 20-kertaisella zoomauksella, joka varmistaa laadukkaan videokuvauksen kauempaakin kenttäolosuhteissa. Kamera on kevyt, pienikokoinen sekä taistelijan matkaan mukautuva. 

Mukana kulkee myös kahdesta neljään GoPron action-kameraa. Niitä käyttävät joko kuvaajat itse, tai ne voidaan antaa myös ryhmän muille sotilaille. Action-kamerat on mahdollista kiinnittää tarvittaessa varusteisiin, kuten kypärään tai rintaan. Ne soveltuvat parhaiten tilanteisiin, joissa muita kameroita ei ole mahdollista käyttää.

Näiden lisäksi Combat Cameralla on käytössään myös Phantom 4 Pro- drone, jolla saadaan materiaalia maanpinnalta kuvatun lisäksi myös ilmasta. 

– Droneja lentää pääsääntöisesti henkilökunta, mutta tulevaisuudessa siihen tullaan kouluttamaan myös varusmiehiä.

Kenttäkuvauksien ulkopuolella käytössä on tuotantokameroita, joilla voidaan kuvata esimerkiksi haastatteluita. Kokoonpanoon kuuluu Blackmagicin Ursa Mini sekä Pocket Cinema 6k.

– Voisi kuvailla, että olemme semmoinen tuotantoyhtiö täällä puolustusvoimissa, Heinonen toteaa.

Taisteluvarustus on vastaava kuin muillakin joukko-osastonsa varusmiehillä: M17-taisteluliivi luotilevyillä varustettuna. Erikoisuutena Combat Camera -miehiltä löytyy RK95-rynnäkkökivääri, yleisemmästä RK62:sta poiketen. 

– RK95:ssa tärkein ominaisuus on sen taittoperä. Sen avulla ase vie kuljetuksessa vähemmän tilaa ja mahdollistaa sen, että kameraa pystytään nostamaan perän ollessa pois tieltä, Heinonen painottaa.

Aseissa on kiinnitettynä myös punapistetähtäin nopeampaa tähtäystä varten. 

– Me tehdään aika paljon vaihtoa aseesta kameraan harjoitusten aikana, ja punapiste mahdollistaa sen, että on helpompaa löytää maali.

Normaaleista kaartinjääkäreistä poiketen taisteluliivien taskuista löytyy vara-akkuja sekä muistikortteja kameroihin. Kameroita varten on myös ylimääräisiä hihnoja, joita ei muilta löydy.

Kokonaisuutena taistelijan yltä löytyy taisteluvarustus sekä kuvaamiseen tarvittavat varusteet. Jokaisella on oma reppu, jonka sisällöllä pystyy selviämään vuorokauden yksin. Repussa on muonitusta, vaihtovaatteita ja tarvittaessa toinen kamera. Ilman reppua täysvarustuksen painoksi Heinonen arvioi noin 15 kiloa.

Combat Cameran työtehtävät vaihtelevat sen mukaan, kuinka paljon ja minkälaisia tuotteita eri puolustushaarat tilaavat heiltä. Harjoituksista kuvatuissa projekteissa pyritään, että ennen harjoituksen päättymistä tai sieltä poistumista tuotteet ovat valmiina julkaistavaksi puolustusvoimien mediakanaville tai koulutuskäyttöön.

– Joissain tuotteissa menee päivä tai kaksi, joissain kolme tuntia tai vähemmän. Mutta nopeasti tehdään, turhaan niitä ei pyöritellä. Yksi asia mikä erottaa meidät muista on se, että me pystytään toteuttamaan tuotteita todella nopeasti, Heinonen mainitsee.

– Combat Camerassa olen oppinut sen, kuinka tehokkaasti tuotteita pystytään puskemaan ulos. Täällä oppii hyvin vetämään mutkat suoriksi tarvittaessa, hyvässä ja pahassa.