Atte Mäkinen

Harjoitukseen osallistuu noin 150 panssaroitua ajoneuvoa.

Arrow 19 -harjoituksessa osallistujia Yhdysvalloista saakka

Kirmo Liukko

Niinisalossa järjestettävään Arrow 19 -harjoitukseen osallistuu suomalaisten lisäksi joukkoja Yhdysvalloista, Iso-Britanniasta ja Virosta.

Arrow 19 -harjoitukseen osallistuu joukkoja seitsemästä joukko-osastosta ympäri maata ja siihen liittyy myös ilmavoimien lentotoimintaa. Suomalaisten joukkojen lisäksi mukana on joukkoja ulkomailta. Maanantaina 6.5. alkanut harjoitus päättyy ensi viikon perjantaina 17.5.

Vuosittain järjestettävään kansalliseen harjoitukseen on vuonna 2014 avattu osallistumismahdollisuus kansainvälisille kumppaneille.

– Tänä vuonna Viro ja Iso-Britannia ovat uusina osallistujamaina mukana harjoituksessa. Yhdysvallat on osallistunut harjoitukseen myös aikaisempina vuosina, selventää harjoituksen tiedottaja Kirsi Lehto.

Harjoituksessa keskitytään maavoimien mekanisoitujen joukkojen ja eri aselajien yhteistoimintaan hyökkäystaisteluissa ja ammunnoissa. Samalla kokemusta kerrytetään johtamisen eri tasojen yhteistoiminnasta ja ilmatulenjohdosta sekä ilmavoimien lähitulituesta. Pääpaino on siis maastossa tehtävissä suoritteissa.

Lehdon mukaan harjoituksella ei ole harjoituksen kulkua yksityiskohtaisesti määrittelevää tilannekehystä, vaan se etenee verrattain vapaasti joukkojen omien päätösten mukaan. Oman lisänsä harjoitukseen tuo se, että eri maiden joukot toimivat samalla puolella.

– Suomalaiset ja ulkomaalaiset joukot voivat toimia samalla puolella, eli joukkoja ei ole jaettu maittain. Harjoitusta varten eri maiden joukoista on yhdistelty sopivat kokoonpanot, Lehto avaa.

Kaksi viikkoa kestävä harjoitus jakautuu kahteen vaiheeseen. Ensimmäisellä viikolla on niin sanottu taisteluvaihe ja toisella viikolla ampumavaihe.

– Joukkoja on saapunut paikalle jo viikonlopun aikana ja viimeiset saapuvat tänään. Huomenna alkaa varsinainen harjoitus, Lehto täydentää.

Panssaroitua kalustoa on yhteensä noin 150 ajoneuvon verran ja osana harjoitusta on myös lentotoimintaa helikoptereilla. Noin 2800 henkilön kokonaisvahvuudesta ulkomaisten joukkojen osuus harjoituksessa on noin 300 henkilöä. Heistä noin 200 on Yhdysvalloista ja loput Virosta ja Iso-Britanniasta. Virosta ja Iso-Britanniasta osallistuu harjoitukseen panssaritiedustelujoukkue.