Jussi Pohjavirta

Venekuljettajilta kääntäminen sujuu vuosien tauon jälkeenkin.

Aaltoja Uudenmaan vesillä

Niko Nordström

Liki 600 reserviläistä kertaa Uudenmaan prikaatissa merivoimien vuoden suurimmassa kertausharjoituksessa.

Liki 600 reserviläistä on saapunut Dragsvikin ja Syndalenin alueelle viikonlopun aikana kertausharjoitukseen. Lisäksi harjoitukseen osallistuu kantahenkilökuntaa. Uudenmaan prikaati järjestää 23.–30. elokuuta kertausharjoituksen Uudenmaan läntisen puolen rannikoilla sekä Suomenlahdella. Kyseessä on merivoimien suurin kertausharjoitus tänä vuonna. Harjoituksessa on käytössä noin 150 alusta ja ajoneuvoa.

Harjoituksen painopisteenä on hyökkäystoiminta saaristossa ja rannikolla, taisteluosaston johtaminen sekä joukkojen perustamisen ja purun harjoittelu.

– Tämä on ensimmäinen kertausharjoitus kokonaisella taisteluosastolla. Kokeilemme miten toimimme sellaisena, kertausharjoituksen johtaja, komentaja Mika Immonen valaisee.

Johtajat sekä veneiden ja ajoneuvojen kuljettajat saapuivat suunnittelemaan ja valmistelemaan harjoitusta jo perjantaina. Miehistö saapui sunnuntaina. Alkupäivinä reserviläisille jaettiin varusteet, minkä jälkeen he pääsivät kohdistamaan rynnäkkökiväärit sekä ampumaan muun muassa kertasingoilla. Kun perusasiat oli käyty läpi ja kerrattu, pääsivät reserviläiset ryhmitysalueelle telttoihin nukkumaan.

– Ensimmäisessä vedossa oltiin ehkä vähän ruosteisia, mutta kyllä käsimerkit ynnä muut alkoivat tulemaan selkäytimestä jo toisella vedolla, päivittää kertaaja Jon Klaile harjoituksen ensimmäisen päivän kulkua.

Loppuviikon ohjelmaan kuuluu muun muassa maihinnousuja, rannikko-ohjusten ja kranaatinheitinten ammuntaa.