Maa- ja merivoimien syksyn reserviupseerikurssit ovat alkaneet

Kun Merisotakoulun reserviupseerikurssi 174 alkoi vesisateen siivittämänä Santahaminassa 18. lokakuuta, suosi aurinkoinen Hamina Reserviupseerikoulun reserviupseerikurssin 253 ensihetkiä päivää myöhemmin.

Merisotakoulu on toiminut nykyisessä muodossaan aina 1930-luvun alusta saakka, jolloin se perustettiin Kadettikoulun entisestä meripuolustusosastosta, Haminan Reserviupseerikoulun entisestä rannikkotykistölinjasta sekä Meripuolustuksen entisestä Kapitulanttikoulusta. Suomenlinnan Pikku-Mustasaaressa sijaitseva merivoimien sotilasopetuslaitos kouluttaa tulevia upseerikokelaita laivasto- ja rannikkojoukkolinjalla.

 

Varustetarkastus suoritetaan sotilaallisen tarkalla pieteetillä.

 

Edessä oleva haastava ja intensiivinen koitos tarjoaa upseerioppilaille lukuisia sekä iloisia että myös ikävämpiä muistoja. Kurssin hieman yli 40 upseerioppilasta tulevat muun muassa syventymään monipuolisesti sekä aselaji- että johtajakoulutukseen.

– Koska esimerkiksi Rannikkoprikaatissa AU 1 -kurssi on vielä toistaiseksi kaikille yhteinen ilman aselajikoulutusta, joudutaan ne kouluttamaan heille lähes miehistötasolta saakka. Johtajakoulutus kulkee aselajikoulutuksen kanssa hyvin pitkälti käsi kädessä esimerkiksi vertaiskoulutusten ja muiden johtamissuoritusten johdosta, kertoo aliluutnantti Ville Aitosalo.

Johtajakoulutuksen käymisestä käteen jää aselajiosaamisen lisäksi muitakin hyötyjä tulevaisuutta ajatellen.

– Reserviupseerikurssi on erinomainen yleissivistävä koulutus ja antaa valmiuksia, mikäli myöhemmässä elämässä pyrkii johtajatehtäviin, Aitosalo toteaa.

Maavoimien reserviupseerikurssi alkoi Haminassa legendaarisen kasirivin merkeissä, johon upseerioppilaat järjestyivät Reserviupseerikoulun päärakennuksen edessä. Haminaan reilut 600 kurssilaista saapuivat joka puolelta Suomea suorittamaan 14 viikon pituista RU-kurssia. Laajasta maantieteellisestä edustuksesta huolimatta kurssilaisista nivoutuu tiivis ryhmä tulevien kuukausien aikana.

Haminan aurinko lämmitti kasiriviin järjestäytyneitä upseerioppilaita.

Koulutus 2020 -uudistuksen myötä myös reserviupseerikoulutus on muutosvaiheessa. Kurssi kurssilta ajetaan yhä enemmän uusia asioita sisään ja kurssilla 253 isoimmat uudistukset ovat alkuvaiheen ryhmäytyminen ja toimintakykykoulutus.

– Keskitymme ryhmäytymiseen heti ensimmäisellä viikolla osana toimintakykykoulutusta ja pyrkimyksemme on edistää henkistä, psyykkistä ja eettistä kasvua jo heti alkuvaiheessa, esittelee kurssin johtaja, everstiluutnantti Timo Hänninen.

Ensimmäisen viikonlopun ohjelmassa onkin ryhmäytymisaktiviteetteja, jotka fyysisen toimintakyvyn kehittämisen lisäksi edistävät joukon yhtenäisyyttä ja henkisiä valmiuksia.

– Lauantaina yksiköt suorittavat muun muassa sekä ryhmäytymismarsseja että rastimuotoisia tehtäviä. Illalla kokoonnumme kunnioittamaan kaatuneita upseereita, mikä varmasti on hieno ja tunteellinen tilaisuus, Hänninen kuvailee.

 

Koko kurssi kokoontui yhteiseen tulotilaisuuteen maneesiin.
 

Näköislehdet