Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Suomen puolustuskykyyn voi luottaa

Menestys kansainvälisissä harjoituksissa kielii Suomen puolustusvoimien korkeatasoisesta osaamisesta.

Jännitteisessä maailmantilanteessa huomio kiinnittyy Venäjän ja Ukrainan väliseen sotilaalliseen konfliktiin. Monilla herääkin kysymys, että entä jos täälläkin tapahtuisi sama. Voiko Suomen puolustukselliseen kykyyn luottaa, jos pahin tapahtuu?

Suomen ja Ruotsin ulkoministerit tapasivat tänään perjantaina Helsingissä liittyen molempien maiden Nato-jäsenhakemukseen ja niiden ajankohtaan. Iltalehden tietojen mukaan yhteinen jäsenhakemusten jättämispäivä olisi 16. toukokuuta alkavalla viikolla. Liityimme Natoon tai emme, Suomi pystyy pärjäämään uskottavasti hyökkääjää vastaan.

Hallituksen kehysriihessä päätettiin vastikään yhteensä 2,2 miljardin euron lisämäärärahoista Puolustusvoimille, joilla pystytään parantamaan puolustuksellista suorituskykyä pitkällä aikavälillä roimasti. Muun muassa kalustoa lisätään ja parannetaan sekä kertausharjoitusten ja henkilöstön määrää nostetaan.

Myös lyhyen aikavälin puolustuksellinen suorituskyky näyttää varsin mainiolta. Maalis-huhtikuussa Norjan puolustusvoimien järjestämä kansainvälinen suurharjoitus Cold Response 2022 poiki onnistumisia. Suomalaisjoukot näet voittivat Yhdysvaltain korkeatasoisen merijalkaväen.

– Olkoon tämä blogikirjoitus siis myös sotapäiväkirjan liite niille, jotka vuosien päästä epäilevät kuullessaan suomalaisten viestimiesten lyöneen US Marine Corpsin ammattisotilaat harjoituksessa Norjassa. Niin todella tapahtui, kirjoitti Lapin jääkäripataljoonan komentaja, everstiluutnantti Mikko Kuokka Maavoimien blogissa. 

Myös kyberpuolustuksellisella saralla tuli onnistumisia. Huhtikuussa järjestetyn kansainvälisen Locked Shields 22 -harjoituksen sinivalkoinen menestys sai jopa Puolustusvoimien virallisen Twitter-tilin twiittaamaan "Torille!".

Puolustusvoimien ja MPK:n yhteinen harjoitusosasto sijoittui kilpailumuotoisessa harjoituksessa ensimmäiseksi ja Suomen, Ruotsin sekä Norjan pohjoismainen harjoitusosasto sijoittui neljänneksi.

– Voitto oli vallitsevassa turvallisuustilanteessa toivottu uutinen ja antaa konkreettista näyttöä siitä, että suomalaista kybertoimintaympäristöä puolustetaan uskottavasti ja osaaminen on kansainvälisesti vertailukelpoinen, iloitsi Pääesikunnan johtamisjärjestelmäosaston majuri Markus Riihonen, joka toimi Suomen harjoitusosaston johtajana.

Suomen puolustusvoimien onnistuminen kansainvälisissä harjoituksissa on mukavaa luettavaa. Itselläni on vankka usko, että onnistumiset eivät jää tähän. Konkreettiset esimerkit uskottavasta puolustuskyvystä luovat luottoa, jos pahin skenaario toteutuisi – kuuluimme Natoon tai emme.