Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Pelkää yrittämättä jättämistä

Asutuskeskustaistelussa hyökkäys ei pysähdy, vaikka ainoana kulkureittinä toimiva ovi on lukossa. Ovesta mennään läpi. Jos vyörytetystä huoneesta ei löydykään sitä mitä etsittiin, tunkeudutaan seuraavaan huoneeseen. Paikalleen jääminen ei ole vaihtoehto.

Kaikki ei aina suju odotetulla tavalla. Silloin meillä on tapana jäädä murehtimaan liian pitkäksi aikaa sitä, mitä tuli tehtyä. Asutuskeskustaistelu on onneksi hyvin kaukana normaalielämästä, mutta näitä kahta yhdistää se, että vaikeuksien ilmetessä tyhmin vaihtoehto on jäädä paikalleen. Nyt on korkea aika hyväksyä, miten asiat ovat ja jatkaa eteenpäin.

On hyvin mahdollista, että pääset määränpäähäsi myös sellaista reittiä, jota et aiemmin tullut ajatelleeksi. Jos kuitenkin huomaat, ettei avaamasi ovi johdakaan sinne, minne toivoit sen johtavan, voit aina muuttaa suunnitelmaasi. Jos päätät vaihtaa reittiä kesken kaiken, se ei tarkoita, että olet tuhlannut osan elämästäsi. Päinvastoin: kokemuksesi ovat avartaneet maailmankuvaasi. Siitä tulee olemaan varmasti sinulle hyötyä jatkoa ajatellen, mitä ikinä teetkään tai missä ikinä oletkaan.

Surullisen usein kuulee sanottavan, ettei joku hakeudu itseään kiinnostavaan paikkaan, koska pelkää ettei tule valituksi. Ilmeisesti on helpompi selittää, että "olisin kyllä päässyt, mutta en viitsinyt hakea". Miten epäonnistumisen pelosta on tullut niin suuri mörkö, että se estää joitain yrittämästä lainkaan?

Pahin mahdollinen seuraus on, että ovi ei avaudu yrityksestä huolimatta. Tällöin olet samassa pisteessä kuin aloittaessasi; mitään peruuttamatonta ei tapahtunut. Ei ole mikään häpeä, jos ei tule valituksi. Enemmän hävettäisi myöntää pelänneeni niin kovin, etten edes yrittänyt. Aina tulee olemaan joku, joka ei näe potentiaaliasi – varmista vain, että se joku et ole sinä.

Epäonnistumiset kuuluvat elämään. Jos onnistuisit aina, et osaisi enää arvostaa niitä hetkiä, joina menestyt. Jos haluat kehittyä, sinun täytyy jatkuvasti pyrkiä löytämään uusia tapoja haastaa itseäsi. Joskus ne eivät kanna hedelmää, ja kohtaat vastoinkäymisiä. Silloin on oiva hetki miettiä, miten voit ottaa opiksi. Koskaan ei kuitenkaan kannata jäädä rypemään itsesääliin ja pysähtyä totaalisesti. Uudet haasteet odottavat – on aika kokeilla toista ovea. Katsotaan, mihin se johtaa.

Puolustusvoimien erityistehtävät tarjoavat mahdollisuuden haastaa ja kehittää itseään. Palvelus erityistehtävissä voi avata ovia paikkoihin, joita et ole koskaan tullut ajatelleeksi. Haku on käynnissä vielä tämän viikonlopun.

Älä pelkää epäonnistumista. Pelkää yrittämättä jättämistä.