Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Partion tavoitteena on kasvattaa nuorista aktiivisia ja vastuullisia yhteiskunnan jäseniä

Monesti kuulee puhuttavan, ettei armeijaa varten voi valmistautua mitenkään eikä samanlaisia kokemuksia voi saada mistään muualta. Vaikka tämä osin pitää myös paikkansa uskallan kyseenalaista tämän väitteen.

Tänä vuonna oman partioharrastukseni aloittamisesta tulee kuluneeksi tasan kymmenen vuotta. Palvelukseen valmistuessani aloin miettimään olisikohan partiossa opituista taidoista myös jotain hyötyä varusmiespalveluksen aikana? Viimeistään ensimmäinen maastoharjoitus varmisti pohdintani todeksi. 

Monelle ensikosketus metsässä yöpymiseen ja siellä selviytymiseen on alokaskaudella järjestettävä ensiyö. Kaikille partiossa olleille metsässä yöpyminen on jo tuttua puuhaa. Puolijoukkueteltan pystyttäminen, nuotion sytyttäminen sekä kamiinan lämmittäminen ovat tuttua. Ensimmäisenä aamuna herätyksen tultua nousin ylös silmiin nähden virkeämmin ja hyväntuulisemmin kuin palvelustoverini, jotka valittelivat yön olleen erittäin epämukava sekä kylmä. 

Metsässä selviytymisen taitojen lisäksi partio jakaa samankaltaisen arvomaailman Puolustusvoimien kanssa. Partion tavoitteena on kasvattaa nuorista aktiivisia ja vastuullisia yhteiskunnan jäseniä. Partiossa korostuu myös periksiantamattomuuden merkitys. Nämä tavoitteet sivuavat myös Puolustusvoimissa tärkeiksi katsottuja taitoja. 

Partioon kuten myös varusmiespalvelukseen kuuluvat olennaisesti yhteistyötaidot sekä ryhmähengen merkitys. Isoilla partioleireillä on ollut pakko oppia pärjäämään erilaisten ihmisten kanssa sillä muuten viikko teltassa on saattanut tuntua hyvinkin pitkältä ja vaadittujen asioiden hoitaminen on ollut huomattavasti vaikeampaa. Varusmiespalveluksessa nämä taidot ovat joukkueen toiminnan kannalta keskeisiä. Jotta vaaditut tehtävät ja välillä hyvinkin raskaat harjoitukset saadaan suoritettua kunnialla loppuun, on kommunikointi ja yhteistyö oman joukkueen kanssa erityisen tärkeää.

Kaikille johtajakoulutukseen pyrkiville partiolla on myös paljon tarjottavaa sillä johtamista harjoitellaan jo hyvin nuorella iällä. Johtajakokemusta karttuu niin ryhmien joka viikkoisten kokousten kuin myös suurempien leirin järjestämisestä. Partiossa aloitetusta johtajakokemuksen kartuttamisesta on varmasti hyötyä kaikille niille, joilla on ajatuksena palveluksen aikana hakeutua johtajakoulutukseen.

Todettakoon lopuksi että varusmiespalvelus on toki monin tavoin erilainen verrattuna partioon, mutta niitä yhdistävät monet asiat. Varusmiespalvelus on uniikki vaihe elämässä, sillä samankaltaisia kokemuksia ei muualta saa. Partiossa opitut taidot ja sen parissa vietetyt vuodet antavat kuitenkin hyvät valmiudet varusmiespalveluksen aloittamiseen.