Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

On hienoa olla suomalainen

Suomalaisuus ja isänmaallisuus tarkoittavat tämän päivän nuorille jotain aivan muuta kuin nuorille kymmenen saati viisikymmentä vuotta sitten. Ydinmerkitys on kuitenkin sama: arvostus ja kunnioitus korvaamatonta kotimaatamme kohtaan.

Luomakuntamme kutistuu. Internet ja sosiaalinen media tuovat koko maailman käden ulottuville. Samaan aikaan kynnys lähteä ulkomaille töihin tai opiskelemaan laskee, ja se on yhä tavallisempaa, pois lukien tietysti nyt korona-aikana. Tämä on johtanut myös siihen, että entistä useampi nuori kokee itsensä osaksi jotain suurempaa; ei olla ainoastaan suomalaisia, ollaan eurooppalaisia, ollaan maailmankansalaisia. Onneksi myös suomalaisuutta osataan kuitenkin edelleen arvostaa.

Suomessa on turvallista elää. Koulutus on miltei ilmaista, sosiaaliturva kattavaa ja hanavesi puhdasta. Nämä ovat itsestään selviltä tuntuvia asioita, mutta täytyy muistaa, ettei kaikilla ole käynyt yhtä hyvä tuuri. Media uutisoi joka päivä maailman ongelmista, siitä kuinka monissa maissa ihmisoikeustilanne on hyvin huono, kuinka köyhyyttä on edelleen valtavasti, ja nyt viimeisimpänä kuinka vaikea koronatilanne useissa paikoissa tällä hetkellä on. Tällaiset uutiset saavat aina ajattelemaan, että onpa hienoa olla suomalainen.

Ei sillä, että meillä täällä Suomessakaan kaikki olisi kunnossa. Nuorille ei tänä päivänä riitä se, että Suomi on ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa edelläkävijä tai verrattain tasa-arvoinen maa. Nuoret ovat muutoksenhaluisia ja määrätietoisia. Meillä on voimakkaita mielipiteitä ja näkemyksiä, ja yhä useampi meistä on ilahduttavasti myös valmis tekemään töitä arvojensa puolesta. 

Jos halutaan, että nuorten arvostus Suomea ja suomalaisuutta kohtaan säilyy korkeana,  nuoria on kuunneltava. Monissa asioissa nuoret ovatkin parhaita asiantuntijoita. Kaikista tärkeintä jokaisen on kuitenkin hyväksyä, että maailma muuttuu, ja sitä kautta myös suomalaisuuden sekä isänmaallisuuden käsitteet muuttuvat entistä monimuotoisemmiksi. Isänmaallisuus ei ole ainoastaan isänmaan ihannointia, se on myös halua ymmärtää muiden näkökulmia, ja ennen kaikkea se on joka ikisen suomalaisen arvostamista.

Meillä on täällä Suomessa kaunis luonto, ymmärtäväisiä ihmisiä, ja paljon tilaa haaveilla ja unelmoida. On täysin luonnollista, että halutaan kokea uutta ja nähdä maailmaa. Ei kuitenkaan unohdeta, kuinka hieno maa tämä meidän Suomi on. Pidetään se myös sellaisena, ja kehitetään kaikki yhdessä toistemme mielipiteitä arvostaen Suomea entistä paremmaksi ja suvaitsevaisemmaksi.