Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Isänmaata ei puolusteta pelkästään aseilla

Maanpuolustus koostuu sotilaallisen toiminnan lisäksi myös muista tekijöistä. Nykymaailman maanpuolustukseen liittyviin haasteisiin tarvitsemme siitä laajemman käsityksen.

Vaikka maanpuolustus onkin meidän kaikkien yhteinen asia, oma rooli siinä kokonaisuudessa voi jäädä epäselväksi. Tämä pätee etenkin niille, jotka eivät suorita asepalvelusta ollenkaan. Heitä on kuitenkin melko suuri osa suomalaisista.

Puolustusvoimien ja asepalveluksen ulkopuolella maanpuolustus ei välttämättä tunnu jokapäiväiseltä huolenaiheelta, ainakaan henkilökohtaisella tasolla. Maanpuolustus nähdään helposti asiana, jonka Puolustusvoimat hoitaa omillaan ja jota siviilissä ei oikeastaan tarvitse ajatella.

Meidän käsityksemme maanpuolustuksesta ei kuitenkaan pitäisi rajoittua vain Puolustusvoimien toimintaan. Kuten monet muut asiat yhteiskunnassa, maanpuolustus on laajempi ja moniulotteisempi käsite kuin ensin voisi luulla. Maanpuolustus ei ole vain sotilaallista puolustusta, vaan siihen liittyy monia muita tekijöitä.

Esimerkiksi medialukutaidon kehittäminen siten, että pystytään tunnistamaan valeuutisia ja pahanlaatuisia vaikuttamisyrityksiä, on maanpuolustuksellisesti tärkeä asia, josta meidän kaikkien pitäisi kantaa vastuumme.

Nykymaailmassa sotilaallisen toiminnan sijaan käytetään yhä laajemmin muita keinoja, kun pyritään vahingoittamaan toista tahoa. Sodankäynti ei rajoitu siihen, että puolustetaan metsikköä rynnäkkökivääri käsissä, vaan vaikuttamisyrityksiä ilmestyy jopa omaan puhelimeen. Tämä ei poista perinteisen sotilaallisen valmiuden tarvetta, vaan se tarkoittaa sitä, että meidän pitää käsittää maanpuolustus laajemmasta näkökulmasta.

Ehkä alkeellisin, mutta siksikin merkittävä maanpuolustuksellinen teko on se, että miettii, mitä isänmaa ja sen itsenäisyys merkitsee itselleen. Maanpuolustus syntyy maanpuolustustahdosta.

Koska maanpuolustukseen liitty enemmän kuin pelkästään sotilaallinen maanpuolustus, meidän ajattelutapamme siitä pitäisi olla laajempi kuin että "se nyt on sitä mitä Puolustusvoimissa tehdään". Maanpuolustusta tulisi käsitellä isompana kokonaisuutena, mikä voisi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että Puolustusvoimat ryhtyisi uudenlaiseen yhteistyöhön muiden viranomaisten kanssa varmistaakseen kokonaisvaltaisemman maanpuolustuksen, joka vastaa tämän päivän haasteisiin ja ottaa kaikki kansalaiset mukaan jossain määrin yhteiseen puolustukseen.