Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Kuva: Petteri Hentilä

Kadetit Justus Kuukka ja Mikael Swahne muistelevat omaa maanpuolustuskorkeakoulun hakuprosessiaan.

Yhteishenki auttaa jaksamaan

Juuso Kokkonen

Maanpuolustuskorkeakoulussa hyvä yhteishenki ja laadukas opetus tukevat opiskelijoita. Haku Maanpuolustuskorkeakouluun on jälleen auki.

Keväällä 2016 Maanpuolustuskorkeakouluun hakenut merikadetti Joonas Lähtölä on ollut tyytyväinen siihen, että päätti hakea maanpuolustuskorkeakouluun.

– Opiskelu on lähtenyt todella hyvin käyntiin. Täällä on todella hyvät puitteet, resurssit ja yhteishenki, mikä auttaa jaksamaan. Opetus on todella laadukasta, hän kehuu.

Ensimmäinen vuosi kadettiopiskelijoilla on vielä pääasiassa tutustumista Maanpuolustuskorkeakouluun ja sen tarjoamiin koulutusvaihtoehtoihin.

– Alussa on hieman pintapuolinen raapaisu, jolloin pääsee sisälle tähän organisaatioon ja näkee, mitä on mahdollisuus tulevaisuudessa lähteä syventämään. Ensimmäinen vuosi luo hyvän pohjan tulevaisuutta ajatellen.

Lähtölä kertoo, että kun hän itse haki kadetiksi, soveltuvuuskokeet ja fyysiset testit suoritettiin tiiviissä nipussa kahdessa päivässä.

– Aluksi tietty määrä pisteitä muodostuu aikaisemmasta koulutuksesta, lukiosta tai ammattikoulusta, ja osa pisteistä tulee siitä, kuinka on suorittanut varusmiespalveluksen. Valintakokeissa mitataan ensin fyysisiä ominaisuuksia, minkä jälkeen katotaan yleissivistystä kuten kirjoittamista ja matematiikkaa. Viimeisenä vaiheena on psykologiset testit.

Vaikka Maanpuolustuskorkeakoulun valintakokeisiin ei voi ennakkoon päntätä, kannattaa merikadetti Lähtölän mukaan valintakoetilaisuuteen valmistautua hyvin.

– Tärkeintä on olla oma itsensä, hän painottaa.

Maanpuolustuskorkeakoulun koulutussuunnittelija Niina Nikulaisen mukaan syksyllä alkavalle kurssille otetaan enintään 162 opiskelijaa. Haku on käynnissä 5. huhtikuuta asti.

– Hakijan tulee olla Suomen kansalainen ja suorittanut reservin upseerikoulutuksen tai reservin aliupseerin koulutuksen, joka täydennetään ennen kurssin alkua joukkueenjohtajakurssilla, Nikulainen kertoo.

Hakijalla tulee olla jokin toisen asteen tutkinto olla suoritettuna, jotta hänellä on kelpoisuus korkeakouluopintoihin. Sen lisäksi hakijoilta vaaditaan muun muassa hyvää henkistä ja fyysistä kuntoa sekä alle 26 vuoden ikä kurssin alkaessa. Lentoupseerin koulutusohjelman ikäraja on 23 vuotta.

Nikulainen kertoo, että monien hakijoiden taival tyssää juoksutestiin.

– Suurin karsiva tekijä on 12 minuutin juoksutesti, jossa raja on 2600 metriä. Tänä vuonna olemme pyrkineet kannustamaan hakijoita fyysisen kunnon ylläpitoon.