Osiot
Valikko

Ruotuväki

Kuva: Heta Toiskallio

Korpraali Timo Sildin (kuvassa) tavoitteena oli tehdä kauden parhaat suoritukset. Kisoihin ennakkosuosikkina lähtenyt virolainen voitti molemmat yksilömatkat.

Tuttu maasto auttoi virolaisen suunnistajan mestaruuksiin

Arttu Laaksokari

Sotilaiden suunnistuksen maailmanmestaruuskilpailut käytiin Haminan itäpuolella Luotosenjärven metsämaastossa 10.–16. kesäkuuta. Kilpailuohjelmassa oli keskimatkan ja pitkän matkan kilpailut sekä viestikilpailu.

Virolainen korpraali Timo Sild hallitsi miesten ja venäläinen luutnantti Svetlana Mironova naisten yksilökilpailuita. Molemmat voittivat sekä keskimatkan että pitkän matkan maailmanmestaruuden. Sild kilpaili Haminassa lähes kotikisoissaan.

– Tyttöystäväni on kotoisin vain seitsemän kilometrin päässä täältä, joten onhan tässä kotikenttäetua, Sild sanoi ennen kisojen alkua.

Kersantti Olli-Markus Taivainen sijoittui keskimatkan kilpailussa toiseksi ja saavutti yhden uransa unelmista. Vuodesta 2009 lähtien sotilaiden MM-kilpailuissa käyneeltä suomalaiselta puuttui ennen maanantaita henkilökohtainen MM-mitali. Kersantti Miika Kirmula täydensi suomalaisten hyvän päivän sijoittumalla kolmanneksi.

– Tavoite oli saada mitali. Se olkoon myös kiitos puolustusvoimille, joka on ollut suurena tukena suunnistusurallani, Taivainen kiitteli.

Tiistain pitkällä matkalla venäläiset olivat vahvoilla. Sildin takana Leonid Novikov suunnisti toiseksi ja naisten sarjassa viiden parhaan joukkoon mahtui neljä venäläistä. Kirmula oli parhaana suomalaisena seitsemäs.

Miesten viestikilpailun vei nimiinsä Venäjä. Kultamitali ratkesi vasta ankkuriosuudella, jossa Viro ja kolmanneksi tullut Puola tekivät pienet virheet. Aiempien päivien tuplamestari Sild toi Viron maaliin hopealle.

Puola, Suomi ja Itävalta kilpailivat pronssista viimeiselle rastille saakka. Lopussa juoksuvoimaisin oli kuitenkin Puolan ankkuri Wojciech Kowalski, pitäen takanaan neljänneksi tulleen Suomen ja Miika Kirmulan sekä viidenneksi sijoittuneen Itävallan ja Gernot Kerschbaumerin.

Naisten viestissä Puola yllätti kaikki ottamalla kultaa ennen Venäjää ja Liettuaa.

Suomessa sotilaiden suunnistuksen maailmanmestaruuskilpailut on järjestetty nyt kuusi kertaa. Edellisen kerran kilpailtiin Lappeenrannassa vuonna 2005. Järjestyksessään 50. kilpailuihin osallistui tänä vuonna noin 250 urheilijaa sekä noin 50 joukkueiden johtohenkilöä 31 eri maasta. Kilpailun johtaja everstiluutnantti Esa Hyytiäinen kertoo, että kisojen järjestelyihin on kulunut noin puolitoista vuotta.

– Työ alkoi tavallisesta maastotyöstä, kun huolehdittiin, että kisat voidaan toteuttaa hyvässä yhteistyössä maanomistajien kanssa. Kaikki huipentui, kun kilpailijat majoitettiin Reserviupseerikoulun kasarmeille.