Kuvat: Petteri Hentilä

Upseerikokelas Henri Heinonen ja alikersantti Andreas Hyvärinen jutustelivat messuvieraiden kanssa ja opastivat kokeilemaan taistelijasukeltajapeliä.

Turvallisuus puhuttaa turuilla ja toreilla

Arttu Laaksokari

Turun messuilla ihmisiä kiinnosti tämänhetkinen turvallisuustilanne. Puolustusvoimien osastolla pystyi myös tarkastamaan oman sodanajan sijoituksensa.

Puolustusvoimat toimii torstaina 24. elokuuta käynnistyneiden Turun Messujen isäntänä sekä suurimpana näytteilleasettajana. Perinteisten kalustoesittelyiden ja sotilasmusiikin lisäksi viikonlopun aikana ohjelmassa on muun muassa erikoissammutusyksikkö MR815:n esittelyajo, varusmiesten asuesittelyitä sekä sotakoiranäytöksiä.

Turun rannikkolaivastossa työskentelevän kapteeniluutnantti Jan-Henrik Kankareen mukaan messuilla pääpiste on maanpuolustuksessa sekä varusmiehissä.

– Varusmiehet ovat toiminnan keskiössä. Ihmiset tulevat juttelemaan ja kyselemään millaista varusmiespalveluksen suorittaminen nykypäivänä on. Varusmiehet pääsevät näyttämään messukävijöille osaamistaan.

Suomi 100-teema on enemmän näkyvillä lauantaina, kun merivoimien alukset kiinnittyvät Aurajoen rantaan. Tarjolla on myös soittokuntien kesäkiertueen konsertti.

– Täällä tarkoituksemme on olla helposti lähestyttävissä. Myös turvallisuustilanne on puhututtanut ihmisiä. Kysymyksiä on tullut esimerkiksi puolustusvoimien varautumisesta ja siitä, mitä varusmieskoulutuksessa tehdään turvallisuuden eteen.

MPK Lounais-Suomessa vapaaehtoisena aktiivina toimiva Sara Mastromarino ja tiedottaja Olli Alho Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen teltalla.

Lounais-Suomen aluetoimiston pisteellä reserviläiset pystyivät halutessaan tarkastamaan oman sodanajan sijoituksensa. Normaalisti tämä vaatisi käyntiä aluetoimistossa. Esittämällä henkilötodistuksena aluetoimiston työntekijälle, tieto voitiin tarkistaa yhdellä puhelinsoitolla. Jos sijoitusta ei tahdosta huolimatta henkilölle löytynyt, hänet voitiin ohjata aluetoimiston pisteeltä Maanpuolustuskoulutusyhdityksen pakeille.

MPK Lounais-Suomessa vapaaehtoisena aktiivina toimivan Sari Mastromarinon mukaan MPK:lla on koulutustarjontaa naisille, jotka eivät ole suorittaneet vapaaehtoista asepalvelusta. Tarjontaa löytyy myös reserviläisille, jotka haluavat kehittää omaa osaamistaan ja saada näin sijoituksen.

– Itsekään en ole suorittanut varusmiespalvelusta mutta olen ollut aktiivisesti toiminnassa mukana viitisen vuotta. Harjoituspäiviä on kertynyt arviolta noin 70, joissa on oppinut uusia taitoja ja saanut näkökulmaa sotilaalliseen koulutukseen.