Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

SA-kuva

Puolustusvoimien yhteistyö Sotilaskotiliiton kanssa on jatkunut jo pitkään.

Sotilaskotiliitto jatkaa puolustusvoimien kumppanina: ”Yhteistyö on toiminut lähes täydellisesti”

Aaro Aalto

Puolustusvoimat ja Sotilaskotiliitto ovat allekirjoittaneet sopimuksen, joka vahvistaa, että yhteistyö jatkuu toistaiseksi.

Puolustusvoimien ja Sotilaskotiliiton yhteistyö jatkuu lähes entisellään. Sopimus on voimassa toistaiseksi ja se astuu voimaan tammikuun ensimmäisenä päivänä. Edellinen normaalioloja koskeva sopimus oli vuodelta 2010 ja poikkeusoloja koskeva vuodelta 2007.

Puolustusvoimat ja Sotilaskotiliitto allekirjoittivat yhteistoimintasopimuksen keskiviikkona 22. marraskuuta Pääesikunnassa Helsingissä. Allekirjoittajina toimivat Sotilaskotiliiton puheenjohtaja Kirsi Patrikainen ja toiminnanjohtaja Satu Mustalahti sekä Pääesikunnasta sotatalouspäällikkö, kenraaliluutnantti Kyösti Halonen ja logistiikkapäällikkö, prikaatikenraali Timo Kakkola.

– Tämän sopimuksen perusteella sotilaskotien toiminnassa ei pitäisi näkyä ulospäin minkäänlaisia muutoksia, toteaa prikaatikenraali Kakkola.

– Tehtävänjakoa täsmennettiin, kohdat on nyt kirjattu ylös selkeästi. Lisäksi yhdistimme ensi kertaa normaali- ja poikkeusolojen sopimukset yksiin kansiin, kuvailee toiminnanjohtaja Mustalahti.

– Yhteistyömme on pitkää, lähes satavuotista. Perinteet ovat syvällä, ja olemme toimintaan erittäin tyytyväisiä, Kakkola kiittelee.

Puolustusvoimien väen tiedustellessa mahdollisista ongelmakohdista Mustalahti totesi, että yhteistyö liiton ja puolustusvoimien kanssa on toiminut ongelmitta, lähes täydellisesti.

Kenraaliluutnantti Kyösti Halonen ja Sotilaskotiliiton puheenjohtaja Kirsi Patrikainen allekirjoittivat yhteistyön jatkuvan. Kuva: Janne Karjalainen

Sotilaskotiliittoon kuuluu tällä hetkellä 37 sotilaskotiyhdistystä, joilla on yhteensä noin 4900 jäsentä ja 31 sotilaskotia. Osa yhdistyksistä on siis niin sanotusti "pojattomia", eli ne sijaitsevat lakkautettujen varuskuntien yhteydessä. Nämä yhdistykset toimivat esimerkiksi paikallisissa tapahtumissa ja puolustusvoimien harjoituksissa. Ne voivat myös pitää kahviloita tai valmistaa tarjoiluja kutsuntatilaisuuksia varten.

Sotilaskotiautoja yhdistyksillä on 25 kappaletta. Lisäksi sotilaskoti voi toimia esimerkiksi veneestä käsin. Kuuluisien munkkien lisäksi varuskuntien sotilaskodeista löytää muun muassa kirjaston, television ja internetyhteyden.

Vanhimmat edelleen toimivat sotilaskotiyhdistykset perustettiin vuonna 1918. Näitä ovat Helsingin sotilaskotiyhdistys Lauttasaaressa, Rannikkosotilaskotiyhdistys, joka toimii merellä mutta sijaitsee fyysisesti Helsingin Katajanokalla, Hämeenlinnan yhdistys Parolassa, sekä Lappeenrannan, Mikkelin ja Turun sotilaskotiyhdistykset.