Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Kuva: Kirsi Lauri

Upseerioppilas Matti Hannin nimi kaivarrettiin Priimusmaljaan. Näin on toimittu vuodesta 1948, eli 64:stä kurssista alkaen.

RUK:n priimus palaa Ivaloon johtamaan

Arttu Toivonen

Upseerikokelaat ovat 14 viime viikon aikana oppineet paljon uutta. Reserviupseerikurssin priimus palaa nyt takaisin Lappiin soveltamaan oppimaansa käytännön johtamista.

Tuoreet upseerikokelaat jättävät Haminan taakseen tänään, kun 14-viikkoinen rupeama on päätöksessään. 250. reserviupseerikurssi, Kotka, päättyy tänään. Upseerikokelaat siirtyvät suorittamaan kokelaskauttaan paljon uusia taitoja ja oppeja takataskussaan.

Reserviupseerikurssin ja Tiedustelukomppanian priimus, upseerikokelas Matti Hanni, kertoo oppineensa paljon. Hän korostaa etenkin johtajuuteen liittyvien taitojen kehittymistä sekä käytännön johtamiskokemusten saamista.

– Erittäin mukava on ollut saada käytännön johtajakokemuksia. Aika tiheään pääsee joko ryhmää tai joukkuetta johtamaan erilaisissa tilanteissa.

Johtamista opetetaan käytännön lisäksi myös teoreettisesti. Muun muassa syväjohtamisen malli ja sen neljä kulmakiveä ovat Hannilla kirkkaana mielessä. Suurin osa upseerikokelaista lähteekin hyödyntämään kehittyneitä taitojaan alkuperäisiin joukko-osastoihinsa.

Hanni palaa takaisin Ivaloon Lapin rajavartioston rajajääkärikomppaniaan ja tulee toimimaan ryhmänjohtajana sekä alikersanttien ja rajajääkärien kanssa. Hän pohtii, että alikersanttien ja rajajääkärien johtamisessa pitää olla hieman erilainen ote, sillä alikersantit ovat kuitenkin saman saapumiserän varusmiehiä.

– Ehkä pitää kommunikoida hieman eri tavalla rajajääkäreille kuin alikersanteille. Pyrin saamaan koko ryhmän taidot hyödynnettyä kokonaisuudessaan.

Johtaminen ei suinkaan ole ainoa RUK:ssa kehittynyt taito, vaan se on Hannin mukaan yksi neljästä koulutuksen pääosa-alueesta. Muut kolme ovat aselajioppi, taktiikka ja liikuntakoulutus.

Aselajiopissa syvennytään omaan aselajiin. Koulutukseen kuuluu sekä oppitunteja että maastossa harjoittelua. Hannin mukaan aselajioppi oli mielenkiintoista ja yhteistoiminta muiden yksiköiden kanssa mahdollisti monipuolisempia harjoituksia kuin aiemmin omassa joukkoyksikössä. Tiedustelijana hän pääsi harjoittelemaan eri tiedustelijan tehtäviä, kuten tähystysaseman perustamista ja irtautumista vihollisen hyökätessä, niin teoriassa kuin käytännössä.

Taktiikkaa harjoiteltaessa puolestaan tutustutaan omien ja vihollisten joukkojen mahdolliseen toimintaan taistelutilanteessa. Tietyn tyyppistä hyökkäystä vastaan pitää osata puolustautua oikealla tavalla.

– Taktiikka on ollut erittäin mielenkiintoista ja sellaista meillä ei ollut omassa joukkoyksikössä juuri ollenkaan, Hanni kehuu.

Liikuntakoulutus on olennainen ja tärkeä osa koulutusta, mutta ei mitenkään reserviupseerikurssille erityinen osa-alue. Liikuntaan kuuluu muun muassa pikamarsseja, lihaskuntoharjoittelua ja suunnistusta.

Reserviupseerikurssilta jää paljon hyviä muistoja. Vaativat harjoitukset on suoritettu ja kokeet läpäisty. Itse koulutuksen lisäksi kurssin aikana järjestetään yhteistä vapaa-ajan ohjelmaakin, kuten perinteikäs kurssijuhla. Kurssin aikana ympäri Suomea kurssille tulleille upseerioppilaille muodostuu tiivis yhteishenki.

Hanni kertoo, että reserviupseerikurssilla on ollut mielenkiintoista tutustua ihmisiin eri puolilta Suomea. Hän uskoo, että etenkin tupakavereiden kanssa saattaa pitää yhteyttä kurssin ja jopa varusmiespalveluksen jälkeen.

– Kun laitetaan kymmenen miestä samaan tupaan, niin siinä väkisinkin ystävystyy ainakin osan kanssa.

Hannille mukava muisto reserviupseerikurssista jää myös Suomen Reserviupseeriliiton kurssin priimukselle luovuttaman kunniamiekan muodossa. Priimus valitaan koulutuksen eri osa-alueilla menestymisen perusteella. Menestystä seurataan pitkin kurssia eri harjoituksissa, oppitunneilla ja kokeissa.