Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Kuva: Rasmus Härkönen

Laki tulisi voimaan 1. tammikuuta 2018. Sotilaan alin vanhuuseläkeikä nousee portaittain 55 vuodesta 57 vuoteen.

Reserviläisiä sijoitetaan aiempaa laajemmin sodan ajan johtotehtäviin

Arttu Laaksokari

Ammattisotilasreservi pienenee 300 hengellä vuodessa, kun puolustusvoimien virkojen eroamisikiä kohotetaan vastaamaan julkisten alojen myöhennettyä eläkeikää.

Puolustusvaliokunta on tarkastellut lakimuutosta erityisesti siitä näkökulmasta, mitä eläkeiän nosto merkitsee Suomen puolustusjärjestelmän toimivuuden kannalta. Puolustusselonteon mukaan Suomen sodan ajan joukkojen vahvuus on noin 280 000 henkeä, joista 11 000 on ammattisotilaaksi koulutettuja henkilöitä. Rauhan ajan kokoonpanossa on noin 8 000 sotilastehtävää, joten liikekannallepanotilanteessa tarvitaan siis vähintään 3 000 reserviin siirtynyttä ammattisotilasta, joilla on riittävä fyysinen ja psyykkinen toimintakyky näihin tehtäviin.

Jokainen vuosi, jolla alinta vanhuuseläkeikää nostettaisiin nykyisestä, vähentää ammattisotilasreserviä 300 hengellä vuodessa. Saadun selvityksen mukaan puolustusvoimat pyrkii paikkaamaan ammattisotilasvajetta muun muassa tarkistamalla sodan ajan joukkojen tehtävien sijoitusvaatimuksia sekä sijoittamalla aiempaa laajemmin reserviläisiä sodan ajan johtotehtäviin.

Pääesikunnan henkilöstöosastolla työskentelevän majuri Sami Leeven mukaan käytännössä kyseeseen tulee reservin upseerien sijoittaminen aiempaa vaativiimpiin tehtäviin.

– Esimerkiksi nykyistä useammin perusyksikön päällikön tai esikuntaupseereiden tehtäviin. Tämä vapauttaa ammattiupseereita vaativampiin tehtäviin. Leeve sanoo.

Reserviupseeriliiton puheenjohtaja Mikko Halkilahti kertoo liiton ottavan lisääntyvän vastuun positiivisesti vastaan.

– Jäsenistömme on sitoutunut ja valmis kantamaan kortensa kekoon maan puolustamiseksi, Haukilahti sanoo.

Vuodesta 2018 alkaen eläkkeelle siirtymistä myöhennetään kolmella kuukaudella joka vuosi niin, että vuonna 2025 on saavutettu kahden vuoden myöhennys eläkkeelle siirtymiseen. Myös puolustusvoimien henkilöstön eroamisikiä on tarpeen korottaa vastaavasti vaiheittain. Eläkkeelle voi jäädä, kun saavutetaan alin vanhuuseläkeikä. Vastaavasti palvelussuhde päättyy viimeistään, kun eroamisikä täyttyy.

Selvityksen mukaan esitys vaikuttaa noin 7800 sotilasvirassa palvelevaan henkilöön. Sotilaiden osalta esitys ei vaikuttaisi niin sanottuihin vanhoihin sotilaisiin eli jo 1990-luvulla palveluksessa olleisiin sotilaisiin, jotka ovat saavuttaneet tai saavuttavat palvelusvuosien määrään perustuvan eläkeoikeuden ennen vuotta 2018.