Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Jan Heikkilä

Vuosaaressa harjoiteltiin kriisiajan vaativaa viranomaisyhteistyötä, johon osallisti muun muassa poliisin valmiusyksikkö Karhu

Puolustusvoimien pääsotaharjoitus käynnistyi hybridivaiheella

Joonas Niemi

Puolustusvoimien pääsotaharjoitus Uusimaa 17 järjestetään Etelä-Suomen alueella 27.11.–4.12.. Harjoitusta johtaa tällä kertaa maavoimat. Harjoituksen yleisjärjestelyistä ja taisteluharjoitusvaiheen johtamisesta vastaa Panssariprikaati

Harjoituksen tavoitteena on harjoitella pääkaupunkiseudun ja rannikon puolustamista nopeasti kehittyvässä tilanteessa yhdessä muiden viranomaisten kanssa.

Harjoitukseen osallistuu varusmiehiä, reserviläisiä sekä puolustusvoimien henkilökuntaa yhteensä noin 9000 henkilöä.

– Kaikki puolustushaarat ovat harjoituksessa mukana. Ajoittain puolustushaarat ovat toimineet yhdessä, mutta vain suurissa sotaharjoituksissa voidaan harjoitella operatiivisesti ja taktisesti niitä liikkeitä, joita on kriisiaikana ajateltu tehtävän. Sotaharjoitukset ovat järkeviä ja välttämättömiä, jotta järjestelmä pystyy toimimaan, tiivistää maavoimien komentaja, kenraalimajuri Petri Hulkko.

Sotaharjoitus jakautuu kahteen vaiheeseen, joista tällä hetkellä käynnissä on hybridivaihe. Hybridivaiheessa mukana on laaja kattaus viranomaisia, kuten Rajavartiolaitos, poliisi, tulli, Säteilyturvakeskus, Liikenteen turvallisuusvirasto, satamaviranomainen sekä Helsingin pelastuslaitos.

– Hybridivaiheessa korostuu viranomaisyhteistyö. Yksikään viranomainen ei kykene yksin vastaamaan tilanteeseen, jossa uhka liikkuu normaalin rikollisuuden ja sotilaallisen uhkan välimailla, vaan siihen tarvitaan useita viranomaisia – ei pelkästään poliisia tai puolustusvoimia, vaan myöskin niitä viranomaisia, jotka tuntevat kyseisen toimialueen, Hulkko perustelee.

– Keskiviikkona käynnistyy toinen vaihe, jossa painopisteenä on sotilaallisen hyökkäyksen torjuminen. Pääosa taisteluista käydään läntisellä Uudellamaalla ja Hankoniemen suunnassa, Hulkko kertoo.

Maavoimat osallistuvat harjoitukseen mukanaan Leopard 2A6 -taistelupanssarivaunuja, XA203-miehistökuljetusajoneuvoja, CV9030-rynnäkköpanssarivaunuja sekä joukkoja Kaartin jääkärirykmentistä, Karjalan prikaatista, Maavoimien esikunnasta, Panssariprikaatista, Porin prikaatista ja Utin jääkärirykmentistä. Harjoituksen yleisjärjestelyistä ja taisteluharjoitusvaiheen johtamisesta vastaa Panssariprikaati.

– Maavoimien joukoista Uusimaa 17 -harjoitukseen osallistuvat kaikki eteläisen Suomen joukot. Kaartin jääkärirykmentti on harjoituksen tärkein toimija, joka vastaa koko Uudenmaan alueen puolustuksesta. Karjalan prikaati ja Maavoimien esikunta harjoittelevat omaa johtamistoimintaansa. Panssariprikaatilla on taisteluharjoituksesta johtovastuu, toteaa Hulkko.

Merivoimista harjoitukseen osallistuvat Hämeenmaa-luokan miinalaivat, Katanpää-luokan miinanetsijät, Rauma- ja Hamina-luokan ohjusveneet, Pansio-luokan miinalautat, tukialuksia, rannikkojoukkoja, erikoisjoukkoja ja meritorjuntapattereita. Merivoimien harjoitusosuuden johtaa merivoimien komentaja, vara-amiraali Veijo Taipalus.

– Merivoimien tehtävä rauhantilassa on alueellisen koskemattomuuden valvonta ja turvaaminen. Kun kriisissä edetään tulevat mukaan merikuljetusten suojaaminen ja loppujen lopuksi hyökkäyksen torjunta – samoja elementtejä käydään läpi harjoituksessa,Taipalus toteaa.

Ilmavoimien pääsotaharjoitus Uusimaa 17 ei ole, vaan aikaisemmin syksyllä järjestetty Ruska 17. Ilmavoimat näyttelee kuitenkin tärkeää roolia myös Uusimaa 17 -harjoituksessa ja johtaa harjoituksen lentotoimintaa. Ilmavoimat osallistuu Uusimaa 17 -sotahaharjoitukseen yhteensä kymmenellä ilma-aluksella. Harjoituksessa on mukana Hornet-monitoimihävittäjiä, Hawk-suihkuharjoituskoneita sekä yhteys- ja kuljetuskoneita.

– Pääkaupunkiseudun ilmapuolustusta harjoitellaan siten, että hävittäjätorjunta sekä ilmatorjunta mukaan lukien merivoimien alusilmatorjunta muodostavat toimivan kokonaisuuden. Yhteistulella tuetaan maa- ja merivoimien taistelua, kertoo ilmavoimien esikuntapäällikkö, prikaatikenraali Jari Mikkonen.