Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Niko Häggman

Harjoituksen loppuammuntoja oli seuraamassa suuri joukko siviilejä, median edustajia sekä harjoitukseen osallistuneita sotilaita.

Puolustusvoimat mahdollisti kansainvälisen harjoituspohjan pohjoismaille

Olli Vainio

Pohjoinen 17 -harjoitus Rovajärvellä, Lapissa sai kehuja ruotsalaisilta sekä norjalaisilta.

11 päivää kestänyt Pohjoinen 17 -harjoitus saatiin 24. marraskuuta kunnialla päätökseen Rovajärvellä. Viimeisen harjoituspäivän kruunasi haastava keskitetyn tulen ammunta, jossa nähtiin kotimaisten ja kansainvälisten tuliyksiköiden yhteisammuntaa.

Läntisen Euroopan suurimmalla yhtenäisellä ampuma-alueella, Rovajärvellä osallistui harjoitukseen yhteensä arviolta 4100 sotilasta, joista varusmiehiä 2900, reserviläisiä 650 ja henkilökuntaa 600. Harjoituksessa oli edustettuina Utin jääkärirykmenttiä lukuunottamatta kaikki Suomen maavoimien joukko-osastot.

Yksi harjoituksen tärkeimmistä tavoitteista oli testata joukkojen suorituskykyä.

– Kaikki, mitä varuskunnissa ollaan harjoiteltu, mitattiin harjoituksessa. Lisäksi katsottiin, miten koulutus oli onnistunut ja verrattiin sitä muiden joukko-osastojen tasoon nähden, totesi lukuisissa merkittävissä johtotehtävissä harjoituksessa toiminut majuri Esa Makkonen.

Suurin osa Pohjoinen 17 -harjoitukseen osallistuneista varusmiehistä olivat 1/17 saapumiserästä. Pohjoinen 17 toimi heille loppusotaharjoituksena. Makkosen mukaan kyseisen erän koulutus on ollut onnistunutta ja kestää kansainvälisen vertailun.

– Tämä on ollut todella raskas leiri sodan ajan joukoille. Kahden-kolmen tunnin yöunilla ja kylmissä olosuhteissa taistelijat ovat pystyneet suoriutumaan hyvin.

Kansainvälisyys oli merkittävässä osassa Norther 17 -harjoitusta, joka on osa Pohjoismaiden välistä Nordefco-yhteistyötä. Viikon kestänyt harjoitus oli merkittävässä osassa Pohjoinen 17 -harjoitusta, jossa yhdistyi Suomen, Ruotsin ja Norjan maavoimien tykistön yhteistoimintaa. Tanskan esikuntaupseerit osallistuivat harjoitukseen tarkkailijoina.

Norjalaiset olivat ensimmäistä kertaa mukana ja kyseisessä mittakaavassa harjoitus järjestettiin ensimmäistä kertaa. Makkonen oli erittäin tyytyväinen maiden väliseen yhteistyöhön:

– Ruotsalaiset ja norjalaiset ovat erittäin yhteensopivia meidän kanssa, hän mainitsi.

Harjoituksen tavoitteena oli harjoitella eri valtioiden maavoimien yhteisiä tulenkäyttömenetelmiä, jonka pääteemana oli yhteistoiminta monikansallisessa toimintaympäristössä. Harjoituksen johtajana toimi everstiluutnantti Petri Majuri.