Kuva: Kristian Wallin

Puolustusvoimain komentaja, kenraali Jarmo Lindberg ja poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen allekirjoitustilaisuudessa.

Poliisihallitus ja puolustusvoimat yhdessä kehittämään poliisin reserviä

Totti Lammela

Osaajalle voisi jatkossa olla sodanajan joukoista putoamisen jälkeenkin paikka kokonaisturvallisuutta edistävissä tehtävissä.

Puolustusvoimain komentaja, kenraali Jarmo Lindberg ja poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen allekirjoittivat 18.elokuuta sopimuksen puolustusvoimien osallistumisesta reservipoliisijärjestelmän kehittämiseen. Järjestelmä korvaa täydennyspoliisijärjestelmän, josta Kolehmaisen mukaan aika on mennyt jo ohi.

– Toimintaympäristössä tapahtuneet muutokset edellyttävät valmiuteen enemmän nopeutta ja notkeutta. Meillä täytyy olla reserviä ja sillä tavalla toimintakykyä kriisitilanteissa.

Taustalla on myös puolustusvoimien sodanajan joukkojen vähentyminen. Poliisireservissä ei ole ikärajaa, minkä vuoksi Kolehmaisen mukaan varsinkin vanhemmat sotilaspoliisikoulutetut sopisivat reservipoliiseiksi kokemuksensa ja osaamisensa puolesta jopa paremmin.

Perjantaina kirjoitetun sopimuksen jälkeen poliisi ja puolustusvoimat lähtevät yhdessä valmistelemaan muun muassa operatiivisia käyttömahdollisuuksia ja toimintamalleja, lähtien poliisin reserviläisten käytöstä normaalitilanteissa.

Reservipoliisin tehtävät saattaisivat olla yleisötilaisuuksien turvaamista, liikenteen ohjausta tai alueen eristämistä, aina virassa olevan poliisin ohjauksessa.

– Tässä on tavoitteena ajatella mahdollisimman laajasti ja hyvin avoimesti. Esimerkiksi kriisiaikana tarvitsemme varmuudella viestinnän ammattilaisia ja IT-osaajia.

Kolehmainen painottaa, ettei reservipoliisijärjestelmällä ole tarkoitus korvata virassa olevia poliiseja. Kysymys on puhtaasti varautumisen ja valmiuden nostosta.