Kuva: puolustusvoimat

Kolme paikallispuolustusharjoitusta jatkuvat perjantaihin saakka.

Paikallispataljoonien tulikoe: ”Ovat harjoituksen keskiössä”

Aaro Aalto

Paikallispuolustusharjoitusten tarkoituksena on kehittää kykyä toimia haastavissa kriisitilanteissa sekä viranomaisyhteistyössä.

Maavoimien kolme joukko-osastoa, Kainuun prikaati, Karjalan prikaati ja Porin prikaati aloittivat paikallispuolustusharjoitukset eilen maanantaina 4. syyskuuta. Harjoitukset jatkuvat tämän viikon perjantaihin saakka.

Harjoitukseen osallistuu varusmiehiä, reserviläisiä ja puolustusvoimien henkilökuntaa. Varusmiehet toimivat harjoituksessa suojauskomppaniassa, huollon joukossa, valmiusyksikössä tai sotilaspoliisiyksikössä.

– Joukot harjoittelevat esimerkiksi valvonta- ja suojaustehtäviä, voimankäyttötilanteita ja virka-avun antamista muille viranomaisille. Toimintaa harjoitellaan sekä normaaliolojen häiriötilanteita että yllättäviä hybridiuhkia varten, eversti Rainer Peltoniemi Kainuun prikaatista kertoo.

Reserviläiset osallistuvat harjoitukseen osana omaa paikallispataljoonaansa. Pataljoonat muodostuvat reserviläisistä ja puolustusvoimien henkilökunnasta. Joukkojen vahvuutena on muun muassa se, että niiden jäsenillä on hyvä paikallistuntemus vastuullaan olevista seuduista.

– Paikallispataljoonat ovat harjoituksen keskiössä. Ne vastaavat tehtävien johtamisesta ja toimeenpanosta paikallisella tasolla, Peltoniemi jatkaa.

Joukko-osastojen johtamiin harjoituksiin osallistuu lisäksi muun muassa poliisin, rajavartiolaitoksen, Tullin, kuntien ja maakuntaliittojen henkilökuntaa.