Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Kuva: Christian Pirskanen

Alokas Miisa Köykkä kertoo kuvaajalle, miltä tuntui mennä kaasunaamarin kanssa kyynelkaasukonttiin.

Päätähtiä omassa varusmiespalveluksessa ja tv-sarjassa

Henna-Riikka Liimatainen

Porin prikaatin Niinisalon varuskunnassa kuvataan ensi vuoden alussa televisiossa esitettävää Naissotilaat-tv-sarjaa. Sarjaan valitut alokkaat suorittavat varusmiespalveluksensa täysin normaalisti, mutta mukana kulkee kuvausryhmä.

– Vauhdilla, juosten! kaikuu alikersantin käskyt pakkasaamuna Niinisalon varuskunta-alueen metsässä.

On tavallinen koulutuspäivä osana varusmiespalvelusta, mutta neljän alokasnaisen perässä kulkee kaksi kuvaajaa, äänittäjä ja ohjaaja. Nämä neljä alokasta ovat vapaaehtoisesti hakeneet Naissotilaat-tv-sarjan kuvauksiin.

Alokas Miisa Köykkä kuulee kutsuntatilaisuudessa mahdollisuuden hakea tv-sarjan kuvauksiin suorittaessaan asepalveluksen Porin prikaatissa. Ensimmäinen ajatus on, että miksipä ei. Kun palvelusajankohta ja -paikka varmistuvat, tulee postissa kirje. Siinä kerrotaan, että tammikuussa palveluksen aloittavista naisista etsitään vapaaehtoisia naisia esiintymään kahdeksanosaiseen tv-sarjaan. Köykkä pitää ideaa edelleen mielekkäänä ja päättää lähettää pyydetyn esittelyvideon itsestään. Puoli vuotta myöhemmin Köykkä riisuu suojanaamarin kasvoiltaan ja edessä on kamera, jonka takaa kysytään tunnelmia.

– Olihan se outoa, että perässä kulkee kuvaaja. Aluksi nolostutti, mitä tuli mokailtua kameran edessä, mutta nyt on jo tottunut eikä edes huomaa, että joku kuvaa kaiken, mitä teen, Köykkä naurahtaa.

Köykän lisäksi tv-sarjaan valittiin kolme muuta alokasta. Ohjelman tuotantoyhtiön, Bastella Media Oy, toimitusjohtaja Ulrika Hirvikallio-Setälä kertookin hakijoita olleen yhteensä noin kaksikymmentä.

– Halusimme tv-sarjaan kattavasti osallistujia niin, että kaikki tarinat eivät olisi samanlaisia. Päädyimme neljään nuoreen naiseen, jotka ovat ohjelman päähenkilöitä.

Päähenkilöt on sijoitettu samaan tupaan, tykistön 2. patteriin. Kuvaukset hoidetaan mahdollisimman pienellä porukalla, mikä sisältää kaksi kuvaajaa, äänittäjän ja ohjaajan. Mitään erityisoikeuksia kuvauksiin osallistuvilla ei ole. Järjestelyjä on ollut toteuttamassa 2. patterin varapäällikkö, kapteeni Hanna Lehtinen.

– Sarjaan osallistuvat naiset eivät saa mitään erityiskohtelua. Tilanteita ei tulla kuvaamaan uudestaan eikä sijoittuminen palveluksessa tapahdu eri tavalla. Naiset ovat samalla viivalla muiden varusmiesten ja -naisten kanssa.

Tv-sarjaa tullaan kuvaamaan Niinisalon varuskunnassa, tykistön 2. patterissa yhdeksän kuukauden ajan. Vielä ei ole tehty lopullista päätöstä, tullaanko viimeiseen jaksoon kuvaamaan naisten viimeisiä palveluspäiviä, jos he päätyvät johtajakoulutukseen. Tarkoituksena on kuitenkin toimia samalla kuvaustiimillä koko sarjan ajan, jotta luottamus kuvaajien ja varusmiesten välille syntyy. Tv-sarja on tarkoitus esittää Yle 2:lla vuoden 2018 alussa.