Kuvat: Petteri Hentilä

Naton laivasto-osasto pysähtyy viikonlopuksi Hernesaareen. Taaempana saksalainen tankkeri FGS Rhön ja edempänä kanadalainen fregatti HMCS Charlottetown.

Naton laivasto-osasto viettää viikonloppunsa Hernesaaressa

Totti Lammela

Helsingin Hernesaaressa nähdään tänä viikonloppuna neljä Nato-laivaa. Kyseessä on tavanomainen satamavierailu.

Suomen Nato-kumppanuus tuo jälleen laivasto-osaston vierailulle Suomeen. Vierailulla alusosaston henkilöstö tapaa paikallisia siviili- ja sotilasjohtajia ja johtoaluksena toimivaan norjalaiseen fregatti HNoMS Otto Sverdrupiin tarjoutuu mahdollisuus yleisölle mennä tutustumaan.

Otto Svedrupilla työskentelevä komentajakapteeni Steffen Berge Överland kertoo aluksen olevan pienimpiä, joilla on mahdollisuus toimia kaikissa sodankäynnin ulottuvuuksissa: veden alla, meren valvonnassa ja ilmatorjunnassa. Koko muukin laivasto-osasto koostuu periaatteessa monipuolisista ja lähes kaikkeen sopivista aluksista.

Aluksen tärkeisiin tehtäviin kuuluu ylläpitää korkeaa kykyä vastata kriiseihin ja tiedon vaihtaminen Nato-maiden välillä.

– Sen takia onkin hienoa saada työskennellä näin tiiviisti muunmaalaisten alusten kanssa. Opimme toisiltamme, saamme itsevarmuutta ja lisäämme luottamusta toisiimme, jolloin työskentelemme ylipäätään paremmin toistemme kanssa.

Överlandin mukaan vierailun tarkoitus on vahvistaa suhteita. Suomen sijainti Itämerellä monien Nato-maiden läheisyydessä tekee Suomesta tärkeän kumppanin. Häneltä itseltäänkin löytyy kokemusta Suomen merivoimien kanssa toimimisesta alusten suojaamistehtävissä Jemenin eteläpuolella sijaitsevalla Adeninlahdella.

Komentajakapteeni Steffen Berge Överland saapui Helsinkiin ensimmäistä kertaa.

Laivasta löytyy myös asevelvollisia. Norjassa palvelukseen ei kutsuta kaikkia, mikä Överlandin mukaan antaa mahdollisuuden valita parhaat kyvyt.

– Varusmiehemme ovat korkealuokkaisia ja kykeneviä toimimaan itsenäisesti, ja periaatteessa pystyvät tekemään kaikkia samoja tehtäviä mitä minä tai muut upseerit. Olemme erittäin tyytyväisiä tähän systeemiin

Varusmiehille aukeaa viikonloppuna mahdollisuus tutustua Helsinkiin.

– Jos vain heidän esimiehensä päästävät, Överland naurahtaa.

Helsingistä laivueen matka jatkuu Puolaan, mutta matkat ovat suuntautuneet myös Itämeren ulkopuolelle. On Querland käynyt pyörähtämässä Havaijilla asti.