Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Kuva: Henry Mäkinen

Haku naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen päättyy 1. maaliskuuta.

Naiset varusmiespalvelukseen, mars!

Saana Sjöblom

Vapaaehtoiseen asepalvelukseen haki viime vuonna ennätyksellisesti 1 126 naista. Tammikuun loppuun mennessä hakemuksia oli tullut vasta kolmannes viime vuoden kokonaismäärästä.

Maavoimien esikunta tilastoi naisten hakemukset asepalvelukseen kuun vaihteessa. Kaksi viikkoa sitten hakijoita oli yhteensä 387. Luku on vain kolmasosa viime vuoden kokonaismäärästä, mutta hakuaikaa on maaliskuuhun asti.

– Hakemusten määrä ei yllätä ainakaan toistaiseksi. Seuraamme tilannetta, mutta tiedämme lopullisen luvun vasta kahden viikon kuluttua, kapteeni Timo Miettinen kommentoi.

Kainuun prikaatiin oli viime vuonna toiseksi eniten naishakijoita. Pohjois-Karjalan aluetoimistoon ei kuitenkaan ole vielä tullut ennätyksellisen korkeaa paperipinoa.

– Ryntäystä ei ole tullut, mutta hakupapereita on jonkin verran enemmän kuin tähän aikaan aiempina vuosina. Useimmat hakijoista havahtuvat vasta helmikuun aikana, Pohjois-Karjalan aluetoimistosta todetaan.

Naishakijoiden joukossa on 21-vuotias turkulainen Annalotta Järvinen. Hän kiinnostui varusmiespalveluksen suorittamisesta jo lukiossa, mutta ylioppilaskirjoituksiin valmistautuminen tuntui tuolloin ajankohtaisemmalta. Tänä vuonna Järvinen ryhtyi tuumasta toimeen.

– Lähetin hakupaperit aluetoimistoon tammikuussa. Ajatus palveluksesta ei kolahtanut täysin vielä pari vuotta sitten, mutta koen, että tämä on tehtävä joko nyt tai ei koskaan, Järvinen toteaa päättäväisenä.

Naissotilaat-sarjalla on osuutensa Järvisen intoon palvelusta kohtaan. Hän kertoo sen rohkaisseen häntä hakemaan palvelukseen pitkän harkinnan jälkeen. Mieleen jäi myös päähenkilö Moona Kaitosen mielipide sodan ajan sijoituksesta.

– Kaitonen kertoi olevansa sodan aikana mieluummin rintamalla auttamassa kuin kotona pelkäämässä. Samaistun tähän täysin, sillä haluan tehdä kaikkeni Suomen puolesta.

Varusmiespalvelukselta Järvinen odottaa etenkin omaa henkistä kasvua. Hän haluaa hahmottaa kykynsä koulutuksessa, josta uskoo olevan hyötyä työelämässäkin. Ajankohta palveluksen suorittamiselle on ihanteellinen.

– Etsin vielä omaa paikkaani, joten toivon saavani selkeyttä tulevaisuuden suunnitelmiini ja oppivani itsestäni enemmän palveluksessa, Järvinen lisää.

Sotilaspoliisina toimiminen kiinnostaa Järvistä tällä hetkellä eniten. Mieluisiksi joukko-osastoiksi hän rustasi Porin prikaatin Säkylän ja Niinisalon varuskunnat. Huhtikuussa järjestettävässä valintatilaisuudessa selviää, miten Järvisen käy.

Haku naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen päättyy 1. maaliskuuta. Hakijalta edellytetään Suomen kansalaisuutta, 18–29 vuoden ikää sekä terveydentilan ja muiden henkilökohtaisten ominaisuuksien sopivuutta sotilaskoulutukseen. Palvelukseen haetaan lähettämällä tarvittavat hakupaperit omaan aluetoimistoon.

Valintatilaisuudet järjestetään aluetoimistoissa huhtikuussa. Naiset määrätään palvelukseen pääsääntöisesti seuraavan vuoden tammi- tai heinäkuun saapumiserään. Osa hakijoista voidaan määrätä myös tämän vuoden heinäkuun saapumiserään.