Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Kuva: Janne Karjalainen

Paikallispuolustusharjoitukset antavat arvokasta palautetta koulutuksen kehittämiseen. Kuvassa paikallisjoukot harjoittelevat Lappeenrannan lentokentällä.

Maasotakoulu viilaa paikallisjoukot yhtenäisemmiksi

Antti Pennala

Paikallispataljoonat saavat Maasotakoulun tuottaman paikallispataljoonan oppaan, joka tuo yhtenäisyyttä koulutukseen eri puolilla Suomea toimiviin joukkoihin.

Paikallisjoukot perustettiin vuonna 2008 ja niiden organisaatiota edelleen kehitettiin 2015 osana puolustusvoimauudistusta. Ne on tällä hetkellä organisoitu paikallispataljooniksi, joiden toiminta-alueet kattavat koko maan. Paikallispataljoonaan kuuluvia yksiköitä ovat muun muassa maakuntakomppania, sotilaspoliisikomppania, esikunta- ja viestikomppania sekä paikallishuoltokomppania.

Paikallisjoukot ovat paikallisiin taistelu- ja tukemistehtäviin tarkoitettuja sodan ajan joukkoja. Niiden sodan ajan tehtäviin kuuluu muun muassa strategisten kohteiden suojaaminen, alueen valvonta ja vihollisten erikoisjoukkoja vastaan toimiminen. Paikallispataljoonan tehtäviin kuuluu myös muiden sodan ajan joukkojen perustamisen käytännön toteutus. Normaalioloissa paikallisjoukkoja voidaan käyttää rajoitetusti muiden viranomaisten apuna.

Kaakkois-Suomen aluetoimistossa operatiivisella sektorilla toimiva komentajakapteeni Tarmo Korhonen korostaa paikallispataljoonien toimintavalmiutta.

– Jos kriisi puhkeaa, on myös paikallisjoukkojen toiminta ympäri Suomea tarkoitus saada käynnistettyä hyvinkin nopeasti. Paikallispataljoonien avainhenkilöstön osalta on olemassa hyvät yhteystiedot, jotta joukkojen toiminta saadaan nopeasti käyntiin, Korhonen korostaa.

Maakuntajoukkoja koulutetaan pääsääntöisesti niiden sodan ajan tehtäviin. valmentavissa kertausharjoituksissa. Paikallisjoukoilla on kuitenkin myös keskeinen rooli puolustusvoimien ja muiden viranomaisten välisen tiedonvaihdon ja yhteistoiminnan käytännön toimijoina poikkeusoloissa.

Paikallisjoukot harjoittelevat suuremmassa mittakaavassa vähintään kahdesti vuodessa, kun keväisin ja syksyisin järjestetään paikallispuolustusharjoituksia ympäri maata. Tällöin harjoituksiin liitetään aina myös paikallisjoukkojen yhteistoiminta alueen viranomaisten kanssa.

Paikallisjoukkoihin sijoitetaan lähtökohtaisesti toiminta-alueen hyvin tuntevia reserviläisiä. Joukkojen kouluttamisessa hyödynnetään myös laajasti vapaaehtoisen maanpuolustuskoulutuksen resursseja sekä vapaaehtoisuutta.

–Ilolla on huomattu, että myös nuoria, juuri varusmiespalveluksen suorittaneita reserviläisiä on tullut toimintaan mukaan, Korhonen kertoo.

Paikallispataljoonille valmistellaan opasta, jonka julkaisu tapahtuu vuoden 2018 aikana. Paikallispataljoonille ei ole aikaisemmin ollut erillistä ohjeistusta organisaation uutuuden takia. Maavoimien esikunta on laatinut paikallispuolustuksen perusteita koskevan asiakirjan vuoden 2014 keväällä, joka on antanut suuntaviivat tällä hetkellä annettavalle koulutukselle.

– Maakuntajoukkojen koulutusta ohjaa tällä hetkellä edellä mainittu Maavoimien esikunnan tuottama asiakirja, operatiivinen suunnittelu ja sodan ajan tehtävät, Korhonen avaa nykyistä tilannetta.

Maasotakoulu Lappeenrannassa vastaa uuden paikallispataljoonaoppaan tuottamisesta. Pääsääntöisesti materiaalina on tutkimustyötä eri kursseilta ja Maasotakoulun työstämää aineistoa. Työssä on huomioitu myös eri paikallispuolustusharjoitusten palautteet.

Korhosen mukaan uusi opas tuo yhtenäisiä esitys- ja koulutusmateriaaleja. Opasta hyödyntäen voidaan laittaa PVMoodleen entistä enemmän hyvin tuotettua materiaalia ennen kertausharjoitusta nähtäväksi reserviläisille.

– Aikaisemmin esitysaineisto on pitänyt muokata itse käyttöön sopivaksi, ja käytännöt ovat olleet kirjavia ympäri Suomea, mutta nyt voisi saada yhtenäiset esitysaineistot uuden koulutusoppaan myötä, Korhonen pohtii toiveikkaana.

Paikallispataljooniin tahdotaan aktiivisia sekä aluetta hyvin tuntevia reserviläisiä.

– Tärkeintä on oma halukkuus, mutta yhtä oleellista on asuinpaikka kriisin ajan toiminta-alueelta, jotta tuntee paikan hyvin ja olisi mahdollisesti verkostoitunut alueella eri toimijoiden kanssa. Kotikenttäedun vahvistaminen paikallistuntemuksella on etu meille, Korhonen sanoo.

– Lyhyt välimatka parantaa myös toimeenpanon nopeutta. Paikallispataljoonilla saadaan koko maata kattava puolustus nopeasti. Oleellista on myös aktiivisten reserviläisten toimintamahdollisuudet omalla alueellaan omassa maakunnassa, Korhonen korostaa.

Korhosen mukaan paikallispataljoonien markkinointi ja rekryäminen tapahtuu pääsääntöisesti kertausharjoituksien yhteydessä sekä erilaisten maanpuolustustapahtumien ja maanpuolustushenkisen median kuten esimerkiksi Reserviläinen- ja Ruotuväki-lehtien kautta.

Paikallisjoukot mahdollistavat entistä laajemmin vapaaehtoisten reserviläisten osallistumisen maanpuolustukseen. Aktiivisilla reserviläisillä on mahdollisuus hakeutua paikallispataljoonan joukkoihin sekä sitoutua Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen koulutus- ja tukiyksiköihin ja siten osallistua vaativimpiin maanpuolustustehtäviin vapaaehtoisuuden pohjalta.