Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Kuva: Teuvan Keitintehdas Grafiikka: Daniel Sandell

Lämmin ateria vaativissakin olosuhteissa – "Puun käyttäminen on uniikki ominaisuus"

Puolustusvoimat uusii kenttähuoltokalustoaan seuraavien vuosien aikana viidellä miljoonalla eurolla. Uudet Teuvan Keitintehtaalta tilatut keittimet tulevat korvaamaan asteittain poistuvaa, M29-keitinkalustoa.

Suomen armeija marssii sisulla ja vatsalla, kuuluu vanha sanonta. Sanonta ei ole täysin vailla perää, sillä ravinto on elintärkeä osa sotilaan fyysistä toimintakykyä. Ravinnon tarkoituksena on ylläpitää sotilaalla riittävää energiatasoa, mikä mahdollistaa fyysisesti kuormittavien tehtävien suorittamisen ja niistä palautumisen. Energiatason ylläpitäminen edellyttää säännöllistä energiansaantia. Tämän mahdollistavat maastossa toimivat kenttäkeittiöt.

Puolustusministeri Jussi Niinistö valtuutti puolustusvoimat hankkimaan kenttäkeittimiä Teuvan Keitintehdas Oy:ltä. Kauppa on kokoluokaltaan useamman vuoden hankinta, joka tulee tapahtumaan 2017–2020 välisenä ajanjaksona. Kaupan kokonaisarvo optioineen tulee olemaan noin viisi miljoonaa euroa.

Majuri Juha Karjalainen Pääesikunnasta kertoo hankinnan johtuvan kaluston vanhenemisesta:

– Vanhentuneen, huonokuntoisen ja käytöstä poistettavan keitinkaluston tilalle täytyy hankkia uutta kalustoa, jotta joukkojen kenttämuonituskykyä voidaan ylläpitää. Nyt käytöstä poistetaan tasaiseen tahtiin vanhinta kalustoa, kenttäkeitintä M29. Tämä vuosina 2017–2020 toteutettava uusin hankinta on kuitenkin tavallista suurempi. Kenttäkeittimien M13 ja 75 L hankinnoilla kehitetään tärkeimpien poikkeusolojen joukkojen muonituskykyä. Lisäksi hankinnoilla mahdollistetaan laadukkaan koulutusympäristön ylläpito. Viimeksi kalustoa on uusittu näin suurella volyymilla 2000-luvun taitteessa, jolloin hankittiin suuri määrä M96 kenttäkeittimiä ja siihen kuuluvia 75 L:n apukeittimiä.

Kenttäkeittimet ovat perävaunualustoille rakennettavia hinattavia laitteita, jotka toimivat osana puolustusvoimien kenttähuoltojoukkojen kenttähuoltojärjestelmää. Hankinnan kohteena ovat uudet M13 ja FC 75 kenttäkeittimet.

– M13-kenttäkeitin, jota tulisi kuvaavammin kutsua kenttäkeittiöksi on puolustusvoimien kanssa yhteistyössä puolustusvoimia varten suunniteltu keitinmalli. M13 kenttäkeittiön kehitystyöhön on ammennettu aikaisempien keitinmallien käyttökokemuksien pohjalta ja se perustuu ajoneuvo-ja suojatekniikan osalta vakiintuneisiin hyviksi todettuihin komponentteihin, Teuvan Keitintehdas Oy:n toimitusjohtaja Henri Penttilä kiteyttää.

Puolustusvoimien käytössä olevilta kenttäkeittimiltä vaaditaan soveltuvuutta vaativiinkin maasto-olosuhteisiin varsinkin liikkuvuuden osa-alueella. Aikaisemman M96 mallin kautta saatujen kokemuksien valossa M13:n soveltuvuutta maastoon on kehitetty hakemalla alustaan leveämpää raideväliä ja kasvattamalla maavaraa, jolloin malliin on saatu lisää vakautta. M13 on perävaunutyyppinen vedettävä keitinmalli, kun taas FC 75 keitin on puolestaan varustettu EUR-kuormalavan kokoisella jalustalla, johon kuuluu pyörät ja sukset.

Liikkuvuutta on puolestaan parannettu vähentämällä kenttäkeittiön painoa. M13 on myös huollon ja käytön kannalta yksinkertaisempi, minkä lisäksi se on puolustusvoimien vaatimusten mukaan puukäyttöinen. Erityisiä suomalaisista kenttäkeittimistä tekee myös mahdollisuus käyttää niitä ruoanvalmistukseen joukkojen ollessa liikkeellä.

– Lähtökohtana oli kenttäkeittiö, jonka avulla pystytään tekemään puupolttoainetta käyttäen nykyisen ruokalistan mukaiset ruoat maastossa, kertoo Penttilä.

M13 kenttäkeittiöllä on mahdollista hoitaa komppanian kokoisen joukon muonitus. Kenttäkeittimeen kuuluu 150 litran hydraulisesti kipattava haudekattila, jonka lisäksi keittimen varustukseen kuuluu kaksi 60 litran vesikattilaa ja yksi 20 litran vedenlämmitin.

Kenttäkeittiöiden valmistuksessa Teuvan Keitintehdas on ollut alansa pioneeri Suomessa jo pitkän aikaa. Teuvan Keitintehtaan yhteistyö puolustusvoimien kanssa juontaa juurensa kauas menneisyyteen 90 vuoden päähän kenttäkeittiö M29:n lanseeraukseen saakka. Huolimatta siitä, että tekniikka menee eteenpäin ovat keittimet osoittaneet vuosien saatossa olevansa aikaa kestäviä, sillä vanhoja keitinmalleja on yhä käytössä modernisoituina versioina. Kenttäkeittimet ovat löytäneet tiensä myös ulkomaille, mutta niiden käyttötapa on käyttöympäristöjen poikkeavuudesta johtuen erilainen.

Merkittävin ero ulkomaisten keittimien kanssa on, että keittimien polttoaineena käytetään ulkomailla lähinnä dieseliä, kun taas Suomessa erityisesti puolustusvoimat suosii puukäyttöisyyttä. Puukäyttöisyys on harvinaislaatuinen ominaisuus, sillä puukäyttöisiä keittimiä ei muualla maailmassa juuri käytetä.

– Puun käyttäminen polttoaineena ja mahdollisuus keittimen käyttöön liikkeessä ovat uniikkeja ominaisuuksia suomalaisissa keittimissä, toteaa Penttilä. Erillisen varustepaketin avulla myös M13 on mahdollista halutessaan saada toimimaan täysipainotteisesti dieselillä. Varustepaketti sisältää öljypolttimet, niihin liittyvät laitteet ja dieselkäyttöisen sähkövoimakoneen.