Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Kuva: puolustusvoimat

Bittium Tough Mobilen akunkestoa kriisinhallintaoperaatioissa pidennetään jopa kahteen vuorokauteen lataustaskulla.

Konfliktin kestävä puhelin latautuu taskussa

Antti Pennala

Puolustusvoimien käyttämien tablettien, läppäreiden ja taistelunjohtojärjestelmän ominaisuuksia on yhdistelty älypuhelimeen, joka on tulossa käyttöön eri kriisinhallintaoperaatioissa.

Suomalaisen Bittiumin valmistamat Tough Mobile -älypuhelimet pääsevät tositoimiin erilaisissa operaatioissa ympäri maailmaa. Vesa Roiha Maasotakoulusta vastaa tällä hetkellä rauhanturva- ja kriisinhallintaoperaatioissa Bittium Tough Mobile -älypuhelinten käyttöönotosta.

Bittium Tough Mobile -älypuhelimet ovat suomalaisen insinöörityön tuotteita, joita puolustusvoimat hyödyntävät vaativassa viranomaiskäytössä.

– Tough Mobile on IP67-sertifioituna myös pölyn- ja vedenkestävä. Puhelin kestää pudotusta ja vettä, mutta saattaa silti hajota, jos puhelin tippuu esimerkiksi näyttö edellä hiekan jyväsen päälle. Vesitiiveys vaatii, että luukut on suljettu ja varsinkin latausluukku saattaa sulkeutua huonosti, joten puhelinta ei tule tarkoituksella altistaa vedelle, Roiha kertoo.

Tietoturva kuuluu Tough Mobilen erikoisominaisuuksiin, mikä on ollut koko puhelimen suunnittelun perustana. Viestintävirasto on lisännyt puhelimen hyväksyttyjen tietoturvatuotteiden listalle.

Tough Mobilesta on useampia asennusversioita, joista niin kutsutussa Bittium Tough Mobile HD -versiossa on kaksi eri puolta: julkinen- ja turvapuoli. Kriisinhallintatehtävissä käytetään kahta eri perusversiota.

Single boot koostuu vain salatusta puolesta. Kyseisessä versiossa on mahdollista käyttää muistikorttia ja soittaa GSM puheluita eli yhdistää normaaliin puhelinverkkoon.

Toinen vaihtoehto on dual boot -versio, joka muodostuu kahdesta erillisestä osasta. Julkinen osa on kuin single boot -versio, mutta lisäksi on rajattu mahdollisuus käyttää internetiä. Puhelimessa on myös salattu puoli, jossa käytetään operatiivisia sovelluksia, kuten taistelunjohtojärjestelmää.

– Puhelin hoitaa salauksen itsenäisesti eri verkkotekniikoiden yli. Kansainvälisten joukkojen käyttämä puhelin ei kuitenkaan osaa tunneloida eli vaihtaa verkkojen välillä niin että yhteys ei katkea. Samoissa operaatioissa käytettävillä tableteilla ja läppäreillä voi siirtyä saumattomasti verkkojen välillä, Roiha sanoo.

Erillinen taistulunjohtojärjestelmä on räätälöity Android-käyttöjärjestelmään sopivaksi ja siirretty Bittium Tough Mobileen. Taistelunjohtojärjestelmässä on mahdollisuus vastaanottaa ja lähettää komentoketjuja, viestejä ja taktisia merkkejä sekä tiedostoja. Tämä mahdollistaa yhteisen tilannekuvan keräämisen samaan järjestelmään eri toimijoille.

– Päätelaitteena on totuttu käyttämään Android-puhelinta jo siviilissä. Ohjelmistot ja applikaatiot on tehty tosi helpoiksi käyttää. Taistelunjohtojärjestelmässäkin valitset kartalta pisteen ja lisäät siihen taktisen merkin, Roiha avaa puhelimen helppokäyttöisyyttä.

Puhelimen akunkesto on normaalin älypuhelimen luokkaa: kuudesta kahdeksaan tuntia.

– Kun GPS on päällä ja lähetetään paikkatietoa, akku kuluu normaalin älypuhelimen tapaan. Puhelimelle on olemassa lataustasku, joka on sijoitettu taisteluliiveihin ja sen avulla akku kestää kaksi vuorokautta. Autossa on myös erilliset latauspisteet, Roiha kommentoi.

Viestiasemakoulutuksen saaneet varusmiehet tuntevat viestikonttien välisen VoIP-puhelimen käytön eli Voice over Internet Protocol-puhelimen. Samaa järjestelmää käyttää myös Bittium Tough Mobile -älypuhelin. Puhelinnumero on aina salattu ja se pysyy koko ajan puolustusvoimien hallinnassa olevassa salatussa verkossa. Puhelimesta voi soittaa myös muihin kuin salattuihin numeroihin.

Roihan mukaan tällä hetkellä ei ole mietitty, kuinka pitkälle puhelimen käyttöä viedään. Kyseessä on suhteellisen kallis puhelin, ja se otetaan käyttöön aluksi vain kriisinhallintaoperaatioissa. Käyttökokemusten perusteella päätetään, otetaanko puhelin käyttöön muuallakin esimerkiksi varusmiehille.