Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Kuva: Ilmavoimat

Koeammunnat Kaliforniassa olivat menestys.

Hornetit ampuvat nyt myös pitkälle

Ville Riihonen

Uusi JASSM-rynnäkköohjus täydentää ja vahvistaa entisestään ilmavoimien puolustus- ja iskukykyä.

Ilmavoimat suoritti onnistuneesti kaksi pitkän kantaman JASSM-rynnäkköohjuksen koeammuntaa Yhdysvalloissa 5. ja 9. maaliskuuta. Kaliforniassa sijaitsevalla ampuma-alueella suoritetuissa koeammunnoissa ohjukset laukaistiin ilmavoimien yksipaikkaisesta F/A-18C Hornet monitoimihävittäjästä.

Onnistuneilla, harjoitusmaaleihin osuneilla ammunnoilla todennettiin JASSM-ohjusjärjestelmän ja siihen liittyvien oheisjärjestelmien tekninen toimivuus ilmavoimien Hornet-kalustossa. Koneen ohjelmisto oli jo aiemmin syksyllä todennettu toimivaksi ja nyt saatiin varmuus koko järjestelmäketjun toimivuudesta, mikä mahdollistaa aseen operatiivisen käytön tarpeen vaatiessa.

Ilmavoimien operaatiopäällikkö, eversti Juha-Pekka Keränen on itse ollut Hornetien MLU 2 (Mid-Life Upgrade 2) projektissa mukana jo reilun vuosikymmenen, ja sanookin olevansa mielissään projektin saattamisesta onnistuneesti maaliin.

– Erinomaiset fiilikset, pitkä projekti takana ja se vietiin onnistuneesti päätökseen. Tämä oli ilma- ja puolustusvoimien kannalta merkittävä tapahtuma, eversti Keränen iloitsee.

AGM-158 Joint Air-to-Surface Standoff Weapon -rynnäkköohjus on jatkossa osa Hornetien ilmasta maahan -täsmäaseistusta, joka integroitiin monitoimihävittäjiin osana vuosina 2010-16 toteutettua hävittäjien keski-iän elinkaaripäivitystä.

– Nyt testatut rynnäkköohjukset ovat osa tätä laajempaa elinkaaripäivitystä, jossa hankittiin niin ilmasta ilmaan kuin ilmasta maahan -aseita, tehtiin ohjelmistopäivityksiä ja järjestelmäintegrointeja. Hornetien MLU 2 maksoi yhteensä noin 700 miljoonaa euroa, ja ko. ohjukset toki ovat suorituskyvyltään merkittävä osa projektia, eversti Keränen kiteyttää.

Ilmavoimat kykenee nyt entistä paremmin osallistumaan koko Suomen alueella puolustusvoimien operaatioihin kuten myös estämään ja rajoittamaan potentiaalisen hyökkääjän toimintaa. Tuore ohjusvahvistus on kauaskantoinen, tarkka ja suorituskykyinen ja näin ollen tärkeä osa puolustusjärjestelmän ennaltaehkäisevää kynnystä. Se on samalla myös viimeinen osanen Hornetien ohjusvarustuksesta, johon kuuluvat entuudestaan lyhyen ja keskipitkän matkan aseistukset.

Ennen Suomeen paluuta Hornetit lennetään vielä Yhdysvaltojen itärannikolla Marylandissa sijaitsevaan merivoimien tukikohtaan, jossa todennetaan muita F/A-18 suorituskykyyn liittyviä järjestelmiä.

– Siellä testataan elektroniseen sekä kybersuojautumiseen liittyviä teknisiä ratkaisuja, eversti Keränen valottaa.

Lopullisesti Hornetit siirtolennätetään takaisin Suomeen toukokuun puolivälissä.