Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Kuva: Jääkäriprikaati

Jääkäriprikaatin harjoitusosasto osallistui ampumaharjoitukseen Ruotsin Lombenissa lokakuussa 2016 osana Suomen ja Ruotsin maavoimien yhteistyötä.

Asevelvollisuus palaamassa Ruotsiin

Totti Lammela

Varusmiespalvelus koskisi 4000 nuorta ikäluokasta. Kutsunnat järjestettäisiin kesällä ja palvelukseen astuttaisiin tammikuussa 2018.

Ruotsin hallitus päätti torstaina asevelvollisuuden palauttamisesta. Asevelvollisuus palautetaan rajatussa muodossa täydentämään vapaaehtoisuuteen perustuvaa maanpuolustusta. Kapteeni Oscar Lassenius Maanpuolustuskorkeakoulusta kertoo, että Ruotsissa ei olla saatu rekrytoitua tarpeeksi vapaaehtoisia palvelemaan.

– Tämähän on luonnollisesti huolestuttanut puolustusvoimien päässä toimijoita, ja siihen on pyritty vastaamaan nyt tällä asevelvollisuuden palauttamisella.

Asiaan liittyy syyskuussa julkaistu raportti, jossa todettiin rekrytointiongelma ja selvitettiin mahdollisuuksia käyttää asevelvollisuutta vajetta täydentävänä. Samaisessa selvitystyössä todettiin Norjassa käytössä olevaa varusmiespalvelusta Ruotsiin sopivaksi, ja siitä tullaan ottamaan mallia.

Suurin ensimmäinen tapahtuma on kutsuntojen järjestäminen. Suunnitelmien mukaan kutsunnat järjestetään kesällä tämän vuoden puolella, ja koulutus alkaisi tammikuussa 2018. Varusmiespalvelus koskisi 4000 nuorta, mikä raportissa todetaan riittäväksi.

– Tulevaisuuden suunnitelmissa, jotka tietenkin vaativat erillisiä päätöksiä, luku voisi nousta esimerkiksi 5000:een ja 2020-luvulla mahdollisesti 8000:een, Lassenius kertoo.

Hiljattain uutisoitu 6,5 miljardin kruunun lisäys puolustusbudjettiin ei liity asevelvollisuuden palauttamiseen.

– Ruotsin puolustusministeriön puheenvuorossa on todettu, että varusmiespalveluksen palauttamisen kulut on hoidettava puolustusvoimien rahoituskehyksen sisällä.