Kuva: Kristian Wallin

Yhdysvaltojen Euroopan joukkojen komentaja, kenraali Curtis Scaparrotti piti tiedotustilaisuudessa Suomen puolustusvoimia ammattimaisena.

Amerikkalaiskenraali arvostaa puolustusvoimien ammattitaitoa

Olli Kemppainen

Suomen puolustusvoimat ovat ammattimaiset ja erittäin taitavat, arvioi Yhdysvaltojen Euroopan joukkojen komentaja, kenraali Curtis Scaparrotti.

Suomessa vieraillut Scaparrotti kiitteli Suomen puolustusvoimia tiedotustilaisuudessa, joka järjestettiin hänen Maanpuolustuskurssiyhdistyksen tilaisuudessa keskiviikkona pitämänsä esitelmän jälkeen.

Ruotuväki-lehti kysyi kenraali Scaparrottilta, mitä Yhdysvallat hyötyy yhteistoiminnasta Suomen puolustusvoimien kanssa.

–Suomen puolustusvoimat ovat ammattimaiset, erittäin taitavat ja opimme toisiltamme. Kun toimimme yhdessä, opimme taktiikkoja ja toimintatapoja toisiltamme. Toiseksi pystymme saamaan selville, missä meillä on yhteensopivia välineitä ja toimintatapoja ja missä ei, ja mitä meidän on tehtävä sen korjaamiseksi.

 

Esitelmässään Scaparrotti sanoi, että Yhdysvaltojen ja Suomen suhde on läheinen. Maat harjoittelevat paljon yhdessä ja jakavat samat arvot ja tavoitteet.

–Kaiken kaikkiaan Yhdysvallat pitää Suomea vahvana, luotettavana, kestävänä ja innovatiivisena puolustusyhteistyökumppanina ja olemme innokkaita työskentelemään tiiviimmin kanssanne Euroopan vakaudessa ja turvallisuudessa.

Scaparrotti sanoi, että Yhdysvallat ymmärtää Suomen turvallisuustilanteen monimutkaisuuden ja arvostaa Suomen johtajuuden vahvuutta alueella.

–Tehtävänne ei ole helppo. Yritätte hallita tasapainoista suhdetta Venäjän ja naapurimaiden kanssa.

Scaparrotti totesi Suomen tukevan myös sopeutumista sodan muuttuvaan luonteeseen. Euroopan hybridiosaamiskeskuksen perustaminen Helsinkiin oli hänen mielestään tärkeä virstanpylväs Euroopan pyrkimyksissä kehittää vastahybridistrategioita.

Yhdysvaltojen Euroopan joukot eli EUCOM toimii Suomen kanssa yhteistyössä myös kyberturvallisuusasioissa. Kenraali Scaparrotti sanoi arvostavansa valtioneuvoston viestintäjohtajan Markku Mantilan lausuntoa, jossa tämä piti hyvää peruskoulua ja peruskoulun opettajia ensimmäisenä puolustuslinjana informaatiovaikuttamisen torjumisessa.

Scaparrottin kaksipäiväisen vierailun isäntänä toimi puolustusvoimain komentaja, kenraali Jarmo Lindberg. Kenraali Scaparrotti tapasi myös muun muassa tasavallan presidentti Sauli Niinistön ja puolustusministeri Jussi Niinistön sekä tutustui Suomen sotilaalliseen maanpuolustukseen.