Kuva: Ville Kariola

Varusmiesten mukaan kerääjät saavat kaduilla positiivisen vastaanoton.

Veteraanikeräyksen tuotot kasvoivat liki viidenneksen

Niko Ylä-Poikelus

Keräys uudistuu ajan tuomien muutosten myötä.

Sotiemme veteraaneille kerättiin tukea vuonna 2017 reilusti enemmän kuin vuotta aiemmin, kun keräystuotot nousivat 2,6 miljoonaan euroon. Veteraanien yhteiskeräyksen, Sotiemme Veteraanien varainhankinnan päällikkö Pia Mikkosen mukaan vuosi oli onnistunut. Itsenäisyyden satavuotisjuhla nosti veteraanien asiat esille myönteisessä mielessä.

– Meillä oli onnistunut vuosi. Varsinkin yritykset olivat jo alkuvuodesta aktiivisesti meihin yhteydessä, ja saimmekin yhdessä aikaan huikean tuloksen, Mikkonen kommentoi yli 600 000 euroa ylittäneitä tuottoja yritysten ja yhteisöjen lahjoituksissa.

Vuonna 2018 vietettävä Puolustusvoimat 100 -juhlavuosi näkyy myös keräystoiminnassa.

– Sovimme puolustusvoimien kanssa, että tänä vuonna näytään ja kerätään vahvasti yhdessä. Ensi vuonna koittaa rajavartiolaitoksen satavuotisjuhla, Mikkonen toteaa.

Näkyvimmin varainhankintaa toteutetaan lipaskeräyksenä, jota vapaaehtoisvoimin tekevät niin varusmiehet kuin reserviläiset. Varusmieskeräyksen tuotot ovat kuitenkin viime vuosien aikana olleet laskussa.

– Kun veteraanien määrä tippuu, alkaa olla alueita, joilla ei enää kerätä veteraanien hyväksi. Silloin myös valtakunnallinen tuotto pienenee, Mikkonen selittää.

Mikkosen mukaan yleinen harhaluulo on, että veteraanien määrän vähentyessä avun tarve vähenisi radikaalisti. Vaikka veteraania kohden kerätty summa onkin kaksinkertaistunut kahdessa vuodessa 200 euroon, ei veteraaniliitoissa eletä yltäkylläisyydessä.

– Valtakunnallisesti tuotto kuitenkin jää aika pieneksi. Veteraanin tuen tarve on helposti useampi sata euroa, kun puhutaan esimerkiksi lääkkeistä, silmälaseista tai muusta kotiin tuotavasta avusta, esimerkiksi kun veteraani kotiutetaan sairaalassa olon jälkeen. Niihin eivät pienituloiset veteraanit saa tukea mistään, Mikkonen valottaa.

Ensi vuonna veteraanien määrä alittaa 10 000, ja kampanjan kärki hiljalleen osin siirtyy muihin sodasta kärsineisiin. Veteraanien puolisot, lesket ja naisveteraanit kaipaavat apua vielä pitkään.

– Vaikka heillä ei ole veteraanitunnusta, he ovat eläneet veteraanien kanssa ja kokeneet sodat, Mikkonen muistuttaa.

Sotiemme Veteraanit -varainhankinnassa ovat mukana Sotainvalidien Veljesliitto, Suomen Sotaveteraaniliitto, Rintamaveteraaniliitto sekä Kaatuneitten Omaisten liitto, jonka jäsenistöstä tuetaan sotaleskiä.