Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Kuva: Pelastusopisto

Elokuussa 2018 alkavalle hätäkeskuspäivystäjän kurssille voi hakea 19.1.2018 saakka. Kyseessä on kaksikielisenä toteutettava kurssi, joka käynnistyy elokuussa Vaasassa.

Hätäkeskuspäivystäjän koulutus – vaihtoehto palveluksen jälkeiseen elämään

Joonas Niemi

Mitä tehdä asevelvollisuuden suorittamisen jälkeen? Palveluksessa opitaan tekemään yhteistyötä ja toimimaan järjestelmällisesti vaativissakin tilanteissa – taitoja, joista on hyötyä hätäkeskuspäivystäjän työssä.

Elokuussa 2018 alkavalle hätäkeskuspäivystäjän kurssille voi hakea 19.1.2018 saakka. Kyseessä on poikkeuksellisesti kaksikielisenä (suomi-ruotsi) toteutettava kurssi, joka käynnistyy elokuussa Vaasassa, mutta osia koulutuksesta järjestetään myös Pelastusopistolla Kuopiossa sekä Poliisiammattikorkeakoululla Tampereella.

– Hakijan tulee olla vähintään 18 vuotta täyttänyt ja hakuajan päättymiseen mennessä suorittanut lukion koko oppimäärän, ammatillisen perustutkinnon tai ammattitutkinnon. Lisäksi hakijoiden tulee hallita molemmat kotimaiset kielet. Terveydentilaltaan hakijan tulee olla hätäkeskuspäivystäjän työhön soveltuva ja kyetä mm. pitkäkestoiseen istumatyöhön sekä keskeytymättömään vuorotyöhön, johon kuuluu myös yötyö, kertoo opintosihteeri Pirjo Paldanius.

Hätäkeskuslaitoksessa työskentelevä hätäkeskuspäivystäjä vastaa hätänumeroon tuleviin avunpyyntöihin, jotka voivat koskea meneillään olevaa rikosta tai yleistä järjestystä ja turvallisuutta vaarantavaa tapahtumaa, äkillisesti sairastuneita tai vammautuneita ihmisiä, liikenneonnettomuuksia, tulipaloja tai vaikkapa sosiaalisia hätätilanteita. Hätäpuhelua ei yhdistetä Suomessa eteenpäin muille viranomaisille, vaan numeron 112 kautta hädässä oleva saa niin poliisin, pelastuksen kuin sosiaali- ja terveystoimenkin avun.

– Koulutus on luonteeltaan koulumaista opetusta: opiskelu ajoittuu maanantaista perjantaihin ja päivät kestävät tavallisesti kahdeksasta neljään. Koulutus kestää kolme lukukautta eli puolitoista vuotta. Puoleentoista vuoteen lukeutuu myös harjoitusjaksoja hätäkeskuksissa sekä jaksoja Poliisiammattikorkeakoululla , Paldanius jatkaa.

Hätäkeskuspäivystäjän tehtävänä on selvittää, mitä on tapahtunut ja missä, mikä on tehtävän riskiluokka sekä hälyttää tarvittaessa auttava viranomainen paikalle. Lisäksi hätäkeskuspäivystäjän on arvioitava potilaan terveydellinen riski tapahtuma- ja tilatietojen avulla, tunnistettava sosiaaliset hätätilanteet sekä pelastus- ja poliisiviranomaisten antaman avun tarve. Työn vaativuuteen kuuluu kriisissä olevan ihmisen kohtaaminen. Päivystäjä antaa soittajalle tarvittaessa ensiapu-, alkusammutus- tai muita toimintaohjeita sekä tukee hälytettyjä yksiköitä tehtävässä.

– Suomen kuudessa hätäkeskuksessa on juuri nyt useita työpaikkoja avoinna, ja hätäkeskuspäivystäjien uskotaan työllistyvän hyvin tulevaisuudessakin. Opiskelijat saavat maksuttoman ja nopean ammattiin johtavan koulutuksen alalle, jonka työllistymistilanne on tällä hetkellä erittäin hyvä, Paldanius huomauttaa.

Lisätietoja saa tästä linkistä.